Buitenland
NOS

JIT vervolgt vier verdachten neerhalen MH17; rechtszaak start maart 2020

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. JIT vervolgt vier verdachten neerhalen MH17; rechtszaak start maart 2020

Er komen internationale aanhoudingsbevelen voor de vier verdachten, meldt politiechef Wilbert Paulissen. Het gaat om Leonid Chartsjenko uit Oekraïne en Oleg Poelatov, Igor Girkin en Sergei Doebinski uit Rusland. De vier komen op internationale opsporingslijsten te staan. Twee van de verdachten zouden zich op dit moment in Rusland bevinden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Politiechef Paulissen zegt dat getuigenoproepen in de MH17-zaak waardevol zijn geweest. Getuigen, die volgens hem hun nek uitsteken, hebben relevante informatie opgeleverd. Ook vandaag komt er nog een getuigenoproep, zegt Paulissen. "We starten vandaag met vervolging, het onderzoek gaat nog gewoon door."

Paulissen benadrukt dat momenteel nog 50 rechercheurs op de zaak zitten en dat 25 medewerkers van het OM ermee bezig zijn.

De vier verdachten volgens het internationale onderzoeksteam (bron: JIT)

Vervolgd voor moord, geen uitlevering

Hoewel de verdachten niet zelf op de knop hadden gedrukt, maakt dat voor justitie niet uit. Fred Westerbeke van het OM legt uit dat in het strafrecht mensen die belangrijk organiserende rol spelen net zo strafbaar zijn als diegene die het misdrijf feitelijk plegen. Daarom heeft justitie besloten om de vier verdachten te vervolgen voor het te doen verongelukken van vlucht MH17 met dood van alle inzittenden tot gevolg. En wil justitie vervolgen voor moord op de 298 inzittenden.

Westerbeke erkent dat de mogelijkheid bestaat dat de verdachten een militair vliegtuig wilden neerhalen. "Ook als dat het oorspronkelijke plan was, houden we hen verantwoordelijk voor het neerhalen van MH17." Hij zegt dat er bewust voor gekozen is om niet om uitlevering te vragen, omdat zowel de Russische als Oekraïense grondwet het verbiedt om mensen uit te leveren."

'Duivel heeft gezicht gekregen'

Veeru Mewa, advocaat van de nabestaanden, reageerde in de NPO Radio 1-studio op de persconferentie:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie