Buitenland
KRO-NCRV

Stoppen met Russisch gas? 'We moeten bereid zijn pijn te lijden'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stoppen met Russisch gas? 'We moeten bereid zijn pijn te lijden'

"We moeten voor onze waarden gaan staan en bereid zijn om pijn te lijden." Daarom moeten we zo snel mogelijk af van het importeren van Russische olie en gas. Dat zegt voormalig CDA-politica en de voorzitter van de Nederlandse UNESCO-commissie Kathleen Ferrier bij Spraakmakers.

'Bloederig en respectloos'

Woensdagavond bombardeerde het Russische leger een (kinder)ziekenhuis waar vrouwen lagen te bevallen. "Hoe bloederig en respectloos wil je het hebben?", vraagt Ferrier zich af. Het afstappen van Russische energiebronnen is een duidelijk statement dat Nederland en Europa staat voor democratische waarden. Wel wil ze dat die ‘pijn’ die het ons kost om minder gas te importeren, eerlijk verdeeld wordt over de samenleving.

Amerika en Groot-Brittannië maakten eerder deze week al bekend te stoppen met de invoer van olie en gas uit Rusland. Voor de Europese Unie is een direct ingaande boycot een brug te ver. Europa wil nog dit jaar tweederde minder Russisch gas gaan gebruiken.

Wat zijn de opties?

Welke mogelijkheden heeft Europa om de afhankelijkheid van Rusland tóch sneller omlaag te brengen? Energiespecialist Jilles van den Beukel wijst op het lange termijnplan van Europa om over te stappen op duurzame energie, maar dit kan niet binnen een jaar gerealiseerd worden.

Op korte termijn hebben de EU en de Nederlandse regering nog een paar middelen in de gereedschapskist om de afhankelijkheid van gas snel af te bouwen en deze zullen we volgens hem allemaal nodig hebben. Het snelste is volgens Van den Beukel om de productie van kolen weer op te schalen en meer vloeibaar gas binnen te halen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Groningen

Nog sneller is het om de Groningse gaskraan weer verder open te draaien, alleen denkt hij niet dat de Nederlandse overheid daar al aan wil. "Alleen in het uiterste geval, als Poetin de gaskraan helemaal dichtdraait, dan komt deze optie serieus op tafel", zegt de energiespecialist.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie