Buitenland
NOS

De slag om de publieke omroep in Polen is begonnen

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. De slag om de publieke omroep in Polen is begonnen

In Polen is de slag om de publieke omroep begonnen. Gisteren werd de staatsnieuwszender uit de lucht gehaald en de top ontslagen door de nieuwe regering van Donald Tusk. Vandaag was er een journaal nieuwe stijl te zien. Journalist Dore van Duivenbode liep voor een documentaire acht maanden mee op de redactie van een van de laatste onafhankelijke Poolse kranten, Gazeta en vertelt erover in NOS Met het Oog op Morgen.

Oud-presenator

Gister was een belangrijk moment voor de publieke omroep, vertelt Van Duivenbode in de uitzending. "Gisterochtend werd de zender afgekapt je zag nog een presentator die zenuwachtig in beeld aan het vertellen was wat er allemaal gaande was, en op een gegeven moment liep die gewoon weg met z'n blaadje en werd er overgeschakeld naar een natuurdocumentaire."

In de uitzending in de avond kwam een oud-journaallezer aan het woord. "Hij is in 2016, toen PiS net aan de macht kwam, weggegaan omdat hij tegengewerkt werkt, omdat hij kritiek had. Toen op toen de nieuwe partijleiding en hij kwam vertellen waarom er veranderingen aanstaande zijn en waarom die nodig zijn."

Propagandamachine

De oud-presentator richtte zich tot de kijker, vertelt ze. "Hij zei: de meesten van u, hebben wellicht de afgelopen jaren sinds PiS aan de macht is, niets anders gezien dan dit journaal, wat gewoon een propagandamachine is geweest. En die hebben helemaal niet gezien dat er mensen de straat op zijn gegaan om tegen dit journaal te protesteren, en daar lieten ze beelden van zien."

De afgelopen jaren waren de media in Polen steeds ondemocratischer. "Je moet je voorstellen dat de regering de afgelopen acht jaar heel ondemocratisch geweest, dus alles wat zij deden was ondemocratisch. Dus die journalisten zeiden de afgelopen jaren steeds vaker: wij worden neergezet als oppositie, terwijl wij zijn onafhankelijke journalisten en wij zien onze democratie kapot gaan."

De slag om de Poolse publieke omroep

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie