Buitenland
NOS

Extra Poolse troepen naar grens Belarus: 'Veiligheidssysteem zo lek als een mandje'

foto: Facebook.com/ElizaKowalczykfoto: Facebook.com/ElizaKowalczyk
  1. Nieuwschevron right
  2. Extra Poolse troepen naar grens Belarus: 'Veiligheidssysteem zo lek als een mandje'

Polen stuurt extra troepen naar de grens met Belarus. Eerder deze week werden twee Belarussische helikopters boven het Poolse grensdorp Bialowieza gesignaleerd. De Pools-Nederlandse journalist Dore van Duivenbode kent het grensgebied goed en vertelde er meer over in NOS Met het Oog op Morgen.

Volgens inwoners van Bialowieza vlogen de Belarussische helikopters ongeveer drie kilometer landinwaarts en keerden daarna terug naar Belarus. "In Bialowieza waren ze vooral heel erg verbaasd", zegt Van Duivenbode.

"Sinds 2021, sinds vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afrika die grens proberen over te steken, is het daar een soort militaire vesting geworden. Er zijn heel veel soldaten naartoe gegaan de afgelopen jaren, er is een gigantisch hek geplaatst. Dus hoe kan het dat de Poolse regering deze helikopters niet in het vizier heeft gehad?"

'Bureaucratische warrigheid'

De Poolse autoriteiten ontkenden in eerste instantie dat er sprake was van een schending van het luchtruim. Sommige bewoners plaatsten echter foto's van de helikopters waarop de kleuren van de Belarussische vlag duidelijk zichtbaar zijn. Later bevestigde het ministerie de berichten van de bewoners alsnog.

"De antwoorden zijn een beetje lullig, een soort bureaucratische warrigheid", stelt Van Duivenbode. "Er heerst veel stress binnen de Poolse regering op het moment, omdat er dit jaar verkiezingen zijn en ze heel slecht gaan in de peilingen."

"Het is ook een heel groot en omvangrijk gebied", weet Van Duivenbode. "Er is daar een leger, er zijn grenswachten, allerlei verschillende afdelingen. Dus wie heeft nou de taak om te controleren?"

Oorlogspropaganda

Nu stuurt Polen dus extra troepen naar de grens met Belarus. "De wat progressievere Pool, of in ieder geval de Pool die tegen deze huidige regering is, vindt het allemaal oorlogsmarketing", aldus Van Duivenbode.

"Die vindt het allemaal propaganda, want het gaat slecht met de regering en de peilingen. Oorlog is dan een uitgelezen kans om te laten zien: wij doen tenminste wat, wij verdedigen het land."

"Maar het blijft natuurlijk totale lulligheid dat de Poolse regering de helikopters niet signaleerde. Dat toeristen en locals wel foto's ervan plaatsten. Dan laat je zien dat je veiligheidssysteem zo lek als een mandje is."

oog polen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie