Buitenland
EO

'Russische bevolking ziet geen oorlog met Oekraïne, maar met het Westen'

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Russische bevolking ziet geen oorlog met Oekraïne, maar met het Westen'

De oorlog die Rusland voert tegen Oekraïne, wordt door een groot deel van de Russische bevolking gezien als een oorlog tegen het hele Westen. Dat zegt Rusland-correspondent Iris de Graaf, die binnenkort die baan verruilt voor het presenteren van het NOS Journaal. "Dat komt door het verhaal dat het Kremlin schetst", vertelt ze in Dit is de Dag.

1-op-1 met correspondent Iris de Graaf: zij vertrok noodgedwongen uit Rusland. Hoe was dat? (28 december 2023) - Dit is de Dag

De Graaf zit al een tijdje niet meer in Rusland, omdat de NOS niet meer voor haar veiligheid in kan staan. Ze woonde in Moskou, waar ze merkte dat de sfeer in het land heel 'conservatief, anti-westers en anti-liberaal' is geworden. "Poetin en het Kremlin zeggen dat men een oorlog voert tegen het verdorven westen. Tegen LGBTI’ers, tegen democratie. Het wordt daar gezien als verdorven en het moet uitgeschakeld worden", vertelt ze.

Poetin ziet zichzelf als voorvechter van de traditionele Russische waarden: "De orthodoxie, geloof en het gezin."

Mentaliteitsverandering

Tien jaar geleden woonde De Graaf eerder in Rusland, in Sint-Petersburg, waar de sfeer volgens haar veel opener was tegenover het Westen. "Er is echt een mentaliteitsverandering geweest", vertelt ze. "Mensen gaan echt mee in het verhaal van Poetin dat het Westen Rusland kapot wil maken." Ze merkt dit ook als journalist: waar mensen vroeger best hun verhaal wilden doen, is dit nu helemaal niet meer. "We werden uitgescholden op straat, we werden als vijand gezien."

Overigens worden ook Russische media niet vertrouwd door veel Russen, vertelt de voormalig Rusland-correspondent. "Ze beseffen best dat hun nieuws heel erg gekleurd is door propaganda, maar ze vinden dat het Westerse nieuws dat ook is. Dus ze geloven niet echt meer in het nieuws en denken: in tijden van oorlog ga ik achter mijn land staan. Heel veel Russen steunen daarom hun moederland."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie