Buitenland
EO

Westers geld voor Oekraïne nog altijd cruciaal: 'Zonder steun winnen ze niet'

  1. Nieuwschevron right
  2. Westers geld voor Oekraïne nog altijd cruciaal: 'Zonder steun winnen ze niet'

Verschillende partijen, waaronder de grote winnaar PVV, willen de steun aan Oekraïne stopzetten. Een motie in de Tweede Kamer deed dinsdagavond veel stof opwaaien, omdat demissionair premier Rutte dreigde om op te stappen als de motie werd aangenomen. "De vanzelfsprekendheid waarmee we financieel achter Oekraïne stonden is voorbij", zegt Defensie-expert Peter Wijninga in Geld of je Leven.

Moet Oekraïne vrezen voor wegvallen financiële steun? (13 december 2023) - Geld of je leven

Wijninga merkt dat niet alleen in Nederland de steun steeds vaker wordt bekritiseerd, maar ook in de Verenigde Staten. Europa en de VS stonden in het begin van de oorlog als een blok achter Oekraïne, maar dat brokkelt steeds verder af. "Dit is precies waar Poetin op mikt. Hij wil zoveel mogelijk tijdrekken, want hoe langer het duurt, hoe meer er getwijfeld wordt in Europa en in de VS. Hij heeft hier echt op gezinspeeld. Hij heeft de tijd aan zijn zijde", aldus Wijninga.

In Westerse landen raakt het geduld op, merkt hij, zeker sinds een offensief van Oekraïne afgelopen zomer niet het gewenste einde van de oorlog opleverde: "Dat zie je bij de bevolking, dat zie je bij parlementen en dat zie je uiteindelijk ook bij regeringen." Net als veel andere oorlogen is het een 'economische uitputtingsslag', denkt Wijninga.

'Steun is cruciaal'

Voor Oekraïne is het geld echter cruciaal, stelt hoogleraar internationale economie Steven Brakman. "Zonder dat geld kan die oorlog niet gewonnen worden", zegt hij onomwonden. Van het geld wordt niet alleen oorlogstuig betaald, maar wordt bijvoorbeeld ook de logistiek en bevoorrading betaald. "Dat geeft een constante druk", aldus de hoogleraar.

Rusland staat er economisch een stuk beter voor, ondanks de sancties. "In Oekraïne is de inflatie heel hoog, de werkloosheid is hoog. In Rusland is het begrotingstekort heel beperkt, de staatsschuld is heel laag en de economische groei is op dit moment twee procent." De sancties maken natuurlijk wat uit, maar lang niet alles: "Rusland is natuurlijk een enorm land, ze hebben enorm veel grondstoffen. Aan olie en gas hebben ze geen tekort en dat wordt geëxporteerd."

Overigens wordt er in Oekraïne ook humanitaire hulp betaald van Westers geld, zegt Brakman. "Veel mensen zijn op de vlucht, die mensen hebben huisvesting nodig. De economie van Oekraïne draait heel erg slecht, dus ze kunnen alle hulp uit het buitenland gebruiken."

Waar gaat in een oorlogseconomie het geld naartoe?

Video niet beschikbaar

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie