Buitenland
VPRO

'Ik ben het gewoon zat om telkens over mijn schouder te kijken'

foto: Eva Rammeloo
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik ben het gewoon zat om telkens over mijn schouder te kijken'

Deze zomer vierde de communistische partij haar 100ste verjaardag en voor Xi Jinping was dit een mooie gelegenheid om weer eens even de grenzen van het toelaatbare af te tekenen. China moet terug naar gezonde, socialistische waarden. Waar ligt de grens van toelaatbaarheid onder de strenge censuur van Xi?

Terug naar gezonde socialistische waarden

Strenge censuur China

''We zijn aangegeven bij de politie dat wij illegale publicaties hebben'', aldus James, een boekenhandelaar in Shanghai. Eva Rammeloo, correspondent in China, maakte voor Bureau Buitenland een reportage over de strenge censuur in China. Boeken en tijdschriften waren altijd al gecensureerd, maar de teugels worden strenger aangetrokken.

Een grote spelshow moest van de buis omdat de dansende mannen er te meisjesachtig uitzagen en jongeren onder de 18 jaar mogen nog maar een paar uur per week gamen. ''Met gezichtsherkenning controleert het spel tijdens het spelen of je wel degene bent die je zegt te zijn'', zegt de 17-jarige Lin. James merkt dat de grens moeilijk in te schatten is en stopt met het handelen in boeken: ''Ik ben het gewoon zat om telkens over mijn schouder te kijken.''

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie