Buitenland
NOS

Laatste dag verhoren Capitool-bestorming

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Laatste dag verhoren Capitool-bestorming

Op 6 januari 2021 bestormde een woedende menigte het Capitool. Sindsdien doet een commissie onderzoek naar de gebeurtenissen en vandaag was de laatste hoorzitting waarbij de commissie getuigen kon ondervragen. Het draaide om de vraag, wat deed President Trump (niet) om de bestorming te stoppen? Correspondent Marieke de Vries was bij de hoorzitting en doet verslag voor het Radio 1 Journaal vanuit het Capitool.

Laatste dag verhoren Capitool-bestorming

Trump keek voldaan naar bestorming

De verhoren zouden de laatste zijn, maar de parlementaire commissie heeft aangekondigd in september verder te gaan. Er komen volgens de commissie nog steeds nieuwe getuigen en informatie binnen. Vannacht focuste de hoorzitting zich op de acties van de toenmalige president in de 187 minuten tussen de speech waarin hij zijn aanhang voor het Witte Huis opriep te vechten voor hun stem, en het moment dat de video werd vrijgegeven waarin hij de relschoppers opriep naar huis te gaan. Nu wordt duidelijk wat Trump precies deed in die 187 minuten.

'De 6- januari commissie toonde een tijdlijn waarin van minuut tot minuut werd getoond wat Trump op welk moment op 6 januari in het witte huis deed. Hoe hij zich opgesloten had in de eetkamer en bijna voldaan naar de televisie keek. De telefoontjes aan congresleden die hij pleegde om zijn plan om de verkiezingsuitslag niet goed te keuren alsnog uit te voeren. Ook de tweets werden getoond, bijvoorbeeld de tweets waarin hij Pence veroordeelde als een lafaard die zijn plan niet wilde uitvoeren terwijl op dat moment de Vice President Pence al op de vlucht was in het Capitool,' aldus de Vries.

Niet de laatste hoorzitting

'Hij vergoelijkte daarmee dus eigenlijk het geweld wat op dat moment plaatsvond in het Capitool en moedigde ze als ware aan verder te gaan door te zeggen dat Pence een lafaard was. Je zag dat de bestorming door ging en feller werd na die verstuurde tweets. Hij gooide olie op het vuur met die tweet. Eigenlijk zou vanavond het laatste verhoor zijn, maar ondertussen hebben zoveel nieuwe getuigen zich gemeld en is er zo veel nieuw bewijs ingediend, dat ze misschien nog met andere verhoren verder gaan. Daar houden ze de mogelijkheid open om Trump nog op te roepen,' eindigt de Vries.

item capitool

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie