Buitenland
NOS

'Aanvaller man van Pelosi was volgens omgeving contact met realiteit kwijt'

foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Aanvaller man van Pelosi was volgens omgeving contact met realiteit kwijt'

De man die de echtgenoot van de Amerikaanse politicus Nancy Pelosi aanviel wordt dinsdag voorgeleid. Hij ligt nu nog lichtgewond in het ziekenhuis. De man drong vorige nacht het huis van Pelosi in San Francisco binnen en viel haar 82-jarige man Paul aan met een hamer. Hij wordt onder meer verdacht van poging tot moord.

Paul Pelosi liep een gebroken schedel en verwondingen aan zijn rechterarm en handen op. Artsen verwachten dat hij volledig zal herstellen. Het lijkt erop dat de indringer het had gemunt op Nancy, maar die zat op dat moment in Washington.

Landverrader

De verdachte is een man van 42, zegt correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal. "Hij was volgens zijn omgeving al een tijdje het contact met de realiteit kwijt. Hij was vroeger erg verlegen, maar heeft zich de afgelopen jaren ontpopt tot iemand met veel praatjes die geweld vergoelijkte en ook complottheorieën op sociale media plaatste."

De aanval gebeurde in de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen, over anderhalve week. In de verkiezingscampagne worden harde woorden gebruikt. De Vries: "Je hoort kandidaten in de extremere flank van de Republikeinse partij volhouden dat de laatste presidentsverkiezingen gestolen zijn en dat Nancy Pelosi een landverrader is en eigenlijk geëxecuteerd zou moeten worden. Dat wordt hier getolereerd onder het mom van vrijheid van meningsuiting."

Opstaan tegen geweld

De Amerikaanse president Joe Biden noemt de aanval op Paul Pelosi verachtelijk. "Iedereen met een goed geweten moet helder en ondubbelzinnig opstaan tegen geweld in onze politiek, ongeacht welke politieke ideologie je aanhangt."

Biden furieus na aanslag op man Nancy Pelosi

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie