Buitenland
NOS

Wanneer evacueer je als Nederlander uit Oekraïne?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wanneer evacueer je als Nederlander uit Oekraïne?

De situatie rond Oekraïne zorgt internationaal voor veel dilemma's. Zoals de vraag of er al werk moet worden gemaakt van evacuaties. Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken vindt dat ook lastig. Te vroeg een evacuatie in gang zetten zou volgens hem een verkeerd signaal kunnen afgeven aan Rusland. Hij zit echter niet te wachten op chaotische taferelen, zoals bij de evacuatie vanuit Afghanistan afgelopen zomer. Hoe denken Nederlanders die in Oekraïne wonen en werken daarover?

Wanneer is het tijd om uit Oekraïne te vertrekken?

“Ik heb het gevoel dat het nog te vroeg is om te vertrekken”, vertelt ondernemer Dirck Smits van Oyen in het NOS Radio 1 Journaal. Hij ziet dat de situatie bij de grens van Oekraïne dagelijks intenser worden, maar denkt dat de toestand nog niet te nijpend is. “Er wordt nog internationaal gesproken. Zo lang dat nog plaatsvindt, is er hoop voor een vreedzame oplossing.”

Gespannen

Andere Nederlanders en buitenlanders kijken gespannen naar de ontwikkeling in het land. “Iedereen volgt op de minuut wat er gebeurt. Ze kijken naar wat de Amerikanen en Engelsen doen met hun ambassade. Iedereen is ermee bezig”, legt Smits van Oyen uit.

Tot nu toe zijn er nog geen mensen in zijn omgeving die zijn vertrokken. Er zijn wel mensen die er steeds meer over nadenken. “Buitenlanders met kinderen staan dichter bij de beslissing om te vertrekken dan mensen zonder kinderen.”

De Nederlanders in Oekraïne houden nauw contact met de ambassade. Zodra die vindt dat informatie van belang is, wordt dat meteen gedeeld. “Als er iets belangrijks is, krijg ik dat via mail of sms.” Naast het contact met de ambassade zitten veel Nederlanders in het land in een appgroep. “Daarin wisselen we gedachten uit, kijken we hoe anderen tegen de situatie aankijken.”

Oekraïners

Smits van Oyen is getrouwd met een Oekraïense. Hij ziet dat zij en andere Oekraïners veel meer bezig zijn met de toestand dan buitenlanders. “Zij hebben geen huis of familie in het buitenland. Ze kunnen nergens heen.” Daarnaast heeft het uitbreken van een oorlog grote gevolgen voor de bevolking. “Mensen worden dan naar het front gestuurd. Het is voor hen veel directer en persoonlijker dan voor de buitenlanders hier.”

Bedrijf

Smits van Oyen heeft een groot landbouwbedrijf in het land. Daar heeft hij zo’n 100 mensen dienst. Dat maakt het ook lastig om te vertrekken. “Een invasie zou echt heel veel gevolgen hebben voor het bedrijf. Mensen worden opgeroepen voor het leger. Wat gaat er dan gebeuren met de infrastructuur? Dat zijn allerlei problemen die op je afkomen. Dat kun je niet van afstand oplossen.”

Ster advertentie
Ster advertentie