Buitenland
NOS

Nederland betrokken bij zeker nog een burgerdodenincident in Irak in 2016

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland betrokken bij zeker nog een burgerdodenincident in Irak in 2016

Bij Nederlandse bombardementen in de strijd tegen IS in Irak zijn meer burgerdoden gevallen dan tot nu toe bekend was. Er is in elk geval nog één incident, blijkt uit onderzoek van de NOS, Nieuwsuur en NRC. Bij een aanval op een universiteitscomplex in Mosul kwamen in 2016 zeker twee universitair docenten en vijf van hun familieleden om. De afhandeling van het incident roept vragen op over de door het kabinet beloofde zorgvuldigheid van de onderzoeken naar burgerdoden.

Nederland betrokken bij zeker nog een burgerdodenincident in Irak in 2016

Het Amerikaanse hoofdkwartier Centcom heeft in 2017 een melding van het incident in Mosul beoordeeld en ten onrechte geconcludeerd dat er geen burgers waren omgekomen, zo blijkt nu. Het kabinet heeft de Tweede Kamer jarenlang voorgehouden dat Centcom mede namens Nederland serieus onderzoek deed naar elke melding van burgerdoden. In de praktijk is er heel wat af te dingen op deze onderzoeken, concludeerden de Amerikanen zelf al in 2018 en dat wordt nu ook door dit onderzoek bevestigd.

Onderzoek aangekondigd

Naar aanleiding van de bevindingen van de NOS, Nieuwsuur en NRC heeft minister Ollongren van Defensie alsnog een Nederlands onderzoek naar het incident in Mosul aangekondigd. Ook heeft de minister de tijdstippen en locaties van alle Nederlandse bombardementen tussen 2014 en 2018 openbaar gemaakt, zoals de Kamer had gevraagd. Hierdoor valt voor het eerst uit te zoeken bij hoeveel incidenten Nederland nog meer betrokken is. Nederland is daarmee het eerste land van de internationale coalitie tegen IS dat openheid van zaken geeft.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie