Buitenland
BNNVARA

Bombardement Hawija: 'Bij defensie heerst een doofpotcultuur'

  1. Nieuwschevron right
  2. Bombardement Hawija: 'Bij defensie heerst een doofpotcultuur'

Elf Irakezen klagen Nederland aan voor de luchtaanval op Hawija in 2015. Bij dit bombardement kwamen 70 burgers om. Nederland heeft lang verantwoordelijkheid ontkend, maar SP-Kamerlid Jasper van Dijk en journalist Danny Ghosen vinden dat de Nederlandse overheid nu haar verantwoordelijkheid moet nemen. Beiden vertellen in De Nieuws BV over het het lijden van de nabestaanden en het stilzwijgen van de Nederlandse overheid.

Van Dijk vindt de aanklacht tegen Nederland terecht. Het Tweede Kamerlid stelt dat de Nederlandse regering boete moet gaan doen voor de 70 dodelijke burgerslachtoffers die gevallen zijn tijdens het bombardement.

Compensatie nabestaanden

Volgens Ghosen moeten we niet alleen de doden, maar ook de slachtoffers en nabestaanden niet vergeten. Volgens de journalist worden deze niet eens meegeteld. In zijn documentaire 'Als de bom valt' laat Ghosen de nabestaanden aan het woord brengt zo aan het licht wat de impact van het bombardement is geweest. "En dat is heftig", zegt Ghosen, want al die mensen daar willen je hun verhaal vertellen."

Nu wordt er dus gesproken over compensatie voor nabestaanden van deze ramp, maar naast compensatie moet er ook erkenning komen, vindt Ghosen: "De verantwoordelijkheid is zo lang verzwegen en als ik dan ook Bijleveld (voormalig Minister van Defensie red.) de slachtoffers 'collateral damage' hoor noemen, dat begrijp ik niet. Ik zou me schamen als ik haar was"

Doofpotcultuur

Van Dijk vult aan: "Het is ook de mentaliteit van Defensie om van nature te zeggen: 'daar hebben wij niks mee te maken'. Het is een doofpotcultuur. Daar moet je keihard tegen strijden als parlement."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer Hawija's

Volgens Ghosen is Hawija geen uniek geval: "Er is zoveel gebombardeerd in Irak, ook de bewoners hebben geen idee door wie ze gebombardeerd zijn". De journalist vertelt dat Nederland krampachtig omgaat met haar bombardementen, het is niet duidelijk waar en wanneer er gebombardeerd wordt en of daar ook onschuldige slachtoffers vallen.

Van Dijk zegt dat hier onderzoek naar gedaan moet worden en dat hij de Kamervragen al klaar heeft liggen: "Ik wil maximale openheid en weten of dit op meerdere plekken gebeurd is". Ook geeft het Kamerlid aan dat in de toekomst veel beter achterhaald moet worden wie welke bom gooit. Nu geeft Van Dijk aan dat meerdere organisaties hier al mee bezig zijn, maar dat het streven ook is dat de overheid dit vanuit zichzelf gaat doen.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie