Buitenland
NOS

Import van Russische goederen in India flink toegenomen sinds oorlog in Oekraïne

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Import van Russische goederen in India flink toegenomen sinds oorlog in Oekraïne

India heeft afgelopen jaar flink meer Russische grondstoffen en halffabricaten gekocht. Zo is de import van Russische olie enorm toegenomen en is de import van Russisch staal het hoogst in acht jaar tijd. Dat heeft alles te maken met de oorlog in Oekraïne. Na de Russische inval stelde het westen sancties in tegen Moskou en verschoven de handelsstromen vanuit Rusland naar Azië.

India import veel meer uit Rusland: 'Olie-import met 1000 procent gestegen'

"Het afgelopen jaar is de hoeveelheid staalimport vervijfvoudigd. Dat heeft Rusland nu een van de grootste staalleveranciers van India gemaakt", zegt India-correspondent Aletta André in NOS Radio 1 Journaal. "Andersom exporteert India ook staal naar Rusland. Dat is vooral roestvrijstaal. Ook dat drijft de export vanuit India, het exporteert meer dan dat het importeert. De import vanuit Rusland is echt heel veel groter geworden."

Verdringen

De toename van de Russische staalimport levert kritiek op. Zo worden ‘traditionele’ leveranciers verdrongen, zegt André. "Vooral Japan als leverancier van staalrollen, maar er zijn ook zorgen voor binnenlandse staalproducenten in India. Rusland verkoopt nu staal, wat veel goedkoper is dan in India. Ze worden hier niet tegen beschermd."

Olie

De import van Russische olie is met ruim 1000 procent toegenomen. "India is een van de landen die enorm gebruik maakt en profiteert van de lage prijzen waarvoor Rusland nu olie verkoopt. De algehele import, als je kijkt naar alle producten, is met 400 procent gestegen. Dat komt vooral door die olie." Voor de oorlog zou misschien 2 procent van de olie-import uit Rusland komen. "India haalde vooral olie uit landen als Saudi-Arabië. Nu is Rusland dus verreweg de grootste leverancier geworden."

Steun

"India is traditioneel tegen een bipolaire wereldorde, wil zich niet zomaar bij een kamp aansluiten. Hoewel de banden tussen de VS sterker zijn dan ook. India heeft toch wel een beetje een afkeer om zomaar de besluiten van het Westen te volgen. India blijft liever vrienden met zoveel mogelijk verschillende landen", zegt André. Het heeft ook te maken met de ligging van India. "Het heeft wat vijandige grenzen met China en Pakistan. In het verleden kon het altijd rekenen op de steun van Rusland, ook als het over stemmingen ging in de VN over Kashmir. Nu onthoudt India zich ook steeds van stemmen in de VN, doet niet mee met sancties, maar dringt wel aan op vrede en diplomatieke oplossingen."

Sancties

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne heeft India gezegd niet mee te willen doen aan sancties die landen uit het westen op hebben gelegd aan Rusland. "India heeft vanaf het begin gezegd: daar gaan we niet aan meedoen. Wat olie betreft, wordt als argument gebruikt dat het niet eerlijk is om als opkomende economie aan deze sancties zou moeten houden. Het zou moeten denken aan de eigen energie zekerheid, maar India profiteert ook echt van die goedkope olie. Een aanzienlijk deel wordt in India verwerkt en met winst doorverkocht."

"De VS zegt: prima, we gaan India geen sancties opleggen. De VS vindt de relatie met India te belangrijk en zeggen daarom het standpunt van India te snappen. India maakt bovendien gebruik van de lage prijzen die wij als de VS hebben afgedwongen, waardoor Rusland er niet al te veel van profiteert. Wat mogelijk ook meespeelt: als India Rusland echt de rug zou toekeren, zal Rusland vooral nog hechter worden met China. Dat is niet echt in het belang van de VS."

Omzeilen

Daarnaast blijkt het toch nog enorm lastig om de sancties van het Westen te omzeilen. "Rusland is dus uit het SWIFT-betalingssysteem gehaald. Dat betekent dat de handel tussen India en Rusland op een andere manier moet gaan", zegt André. "Er zijn afspraken gemaakt om dit in roepies en roebels te doen, mar dat is in de praktijk best lastig. India importeert veel meer uit Rusland, dan andersom. Dat betekent dat Rusland met een grote berg roepies komt te zitten, waar ze niks aan hebben. In de praktijk wordt nu veel gehandeld in de dirham, van de Verenigde Arabische Emiraten."

RJN india import

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie