Buitenland
KRO-NCRV

'Poetin is aan het zoeken naar een uitweg'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Poetin is aan het zoeken naar een uitweg'

Maandagochtend sprak Poetin voor het eerst op de 'Dag van de Overwinning' sinds de oorlog met Oekraïne. Ruslandkenner Sjeng Scheijen luisterde naar de toespraak die vanaf het Rode Plein in Moskou kwam, maar hoorde geen "enorme escalaties" van de Russische president. "Hij is aan het zoeken naar een uitweg", zegt hij bij Spraakmakers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In Rusland wordt vandaag de overwinning van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland herdacht en de wereld kijkt met spanning naar wat de Russische president te zeggen heeft met betrekking tot de voortdurende oorlog. Volgens Scheijen deed Poetin geen oproep tot mobilisatie of een aankondiging van een oorlog, wat zou betekenen dat er meer militairen opgeroepen kunnen worden om te vechten in Oekraïne.

"Voor Poetin zijn er op dit moment veel risico’s om verder te escaleren", zegt Scheijen. Hij denkt dat bij verdere escalatie de Russische bevolking zich tegen de oorlog en Poetin zal keren. De toespraak was volgens Scheijen een verzameling herhalingen van wat Poetin heeft gezegd.

'Verlies verkopen'

Wel hoorde Scheijen dat Poetin met deze toespraak aan het zoeken is naar een uitweg. "In principe is het zo dat Poetin deze oorlog op strategisch en geopolitiek niveau volledig aan het verliezen is. Hij moet een manier vinden om dit verlies te verkopen." Daarbij is het maar de vraag of een algehele mobilisatie de oorlog voor Rusland sneller gewonnen is.

Het valt Scheijen op dat Poetin ook sprak over de velen verliezen die Rusland heeft geleden. "Hij positioneert wat er tot nu toe is gebeurd als een overwinning, maar benoemd ook dat de Russische bevolking daar de prijs voor heeft betaald." Poetin zegt dat Rusland in het begin van het conflict te zacht is geweest om 'agressor' Oekraïne te sussen, waardoor de slag om Kiev is verloren.

Aanmeldingen leger

Volgens Slavist en journalist Hester den Boer probeert Poetin met deze speech vooral zijn bevolking achter zich te houden. "Hij wil wil dat mensen voelen dat Rusland zichzelf moet verdedigen." Dat dat hij voornamelijk om mensen te inspireren zich aan te melden voor het leger, maar volgens Scheijen zal ook na deze toespraak de motivatie voor Russen om zich aan te melden voor het leger, laag blijven.

'Vlag uit in Oekraïne'

Ruslandkenner Scheijen denkt dat na deze speech vooral in Oekraïne de vlag uit kan omdat blijkt dat Poetin nog steeds geen goed plan heeft met deze oorlog. "Hij probeerde eerst het hele land omver te werpen. Toen dat niet is geluk heeft hij het op de Donbas gegooid, maar dat is ook nog steeds niet gelukt."

Volgens Scheijen moet Poetin de oorlog beëindigen en de overwinning uitroepen, maar is de vraag hoe hij dat moet doen. "Ik weet het niet, maar Poetin weet het zelf ook niet."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie