Buitenland
VPRO

Een klassiek geval van kunstroof eindelijk rechtgezet?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een klassiek geval van kunstroof eindelijk rechtgezet?

Al tijden ruziën het Verenigd Koninkrijk en Griekenland over de standplaats van de zogenoemde Elgin Marbles die nu nog in het British Museum in London staan. Onrechtmatig, vinden de Grieken, die de uit Athene afkomstige beelden, terug willen. Een klein aantal Britse parlementsleden is het met de Grieken eens. Griekenland-kenner Sofoula Schalkwijk, vertelt erover in Buitenland Uitgelicht.

VPRO BB Uitgelicht

Elgin Marbles

Ze staan inmiddels al meer dan twee eeuwen in het British Museum, de klassieke beelden die door de Britse graaf Elgin uit een tempel op de Akropolis in Athene werden losgebroken en naar Engeland vervoerd. "Griekenland werd toen overheerst door de Ottomanen en die zouden de graaf toestemming hebben gegeven," vertelt Schalkwijk. "Uit geldnood verkocht hij de Marbles in 1816 aan het British Museum. Tot groot verdriet van de Grieken zijn ze daar te bewonderen en niet in Athene."

Britse Parlementsleden

Terwijl de Grieken al tientallen jaren vechten voor de terugkeer van de marmeren beelden, heeft Groot-Brittannië dat tot dusver altijd tegengehouden. Deze week kwam een groep van Britse parlementsleden met een oproep aan het adres van Downing Street.

Het is nog maar de vraag of de Britse premier Boris Johnson daar gehoor aan gaat geven, vertelt Schalkwijk: "Boris Johnson heeft toen hij burgemeester van Londen was een keer begrip getoond voor de Grieken, hij zei dat de beelden nooit uit de tempel gesloopt hadden mogen worden, maar nu hij premier is lijkt hij dat helemaal vergeten te zijn."

Tijden zijn veranderd

Maar, zo stelt Schalkwijk ook, tijden zijn veranderd: "Er is een belangrijke discussie aan de gang in de hele museumwereld over teruggave van geroofde kunst. Londen heeft al eens geopperd om de beelden in bruikleen te geven, maar dat is onacceptabel voor de Grieken, die beelden behoren tot het Griekse erfgoed."

"In mei kondigde Unesco aan dat zowel Athene als Londen instemmen met gesprekken en de steun van deze Britse parlementsleden is een grote opsteker voor Griekenland. Andere EU-landen kunnen nu de druk op de Britten opvoeren en opkomen voor hun medelidstaat."

Meer weten over dit onderwerp?

- Lees een brief over de Elgin Marbles, geschreven door Boris Johnson.
- Bekijk Al Jazeera’s Inside Story - Who owns ancient artefacts?
- Bekijk een 3D reconstructie video over het Parthenon gemaakt door Ancient Athens 3D.
- Bekijk een digitale tijdlijn die wordt aangeboden door het Acropolis Museum.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie