Buitenland
VPRO

Sla je er doorheen, Australië!

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sla je er doorheen, Australië!

Australische fastfoodketens besluiten om niet langer sla, maar kool te presenteren bij een burger. Journalist Nina van Hattum vertelt in Buitenland Uitgelicht waarom.

Schaarste

De prijzen van sla zijn enorm gestegen en er ligt ook nauwelijks nog wat in de schappen. “Op sociale media posten mensen plaatjes van kroppen ijsbergsla die twaalf dollar kosten, dat is acht euro per stuk”, vertelt Van Hattum. Er is een ware crisis gaande. En niet alleen met sla, maar met alle groenten. “Zo betaal je bijvoorbeeld €8,50 voor een kilo broccoli of 27 euro voor een kilo sperziebonen.”

Sommige mensen proberen er een slaatje uit te slaan. “Op de Australische marktplaats bieden mensen voor de grap kroppen sla aan, of vragen 15 dollar voor de restjes die hun kinderen niet hebben opgegeten.”

foto: Nina van Hattum

Mislukte oogst

Van Hattum noemt de mislukte oogst als hoofdoorzaak. “Dat komt door het slechte weer hier. Er is de laatste tijd enorm veel regen gevallen. Dat komt door een combinatie van klimaatverandering en weerfenomeen La Niña. Er zijn overstromingen geweest.” Maar ook de oorlog in Oekraïne speelt een rol: “Daardoor is de prijs van kunstmest en brandstof gestegen.”

Compensatie

De kosten voor levensonderhoud zijn sowieso gestegen, net als in Nederland. De nieuwe Australische regering, onder leiding van Anthony Albanese, komt naar verwachting in oktober met een begroting waarin hier ook rekening mee wordt gehouden. En de eerstvolgende oogst is volgens de boeren pas op zijn vroegst over 3 tot 4 maanden klaar. “Dus dat wordt voor mij voorlopig een vegaburger met kool”, concludeert Van Hattum.

foto: Nina van Hattum

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie