Buitenland
PowNed

Zogenaamde 'humanitaire pauzes' niet de oplossing voor conflict Gaza

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zogenaamde 'humanitaire pauzes' niet de oplossing voor conflict Gaza

Een nieuwe week, een nieuwe lichting van de Goed Ingelichte Kring. Deze week bleek dat een Israëlisch ministerie aanstuurt op de verdrijving van alle Palestijnen uit Gaza. Vredesorganisatie PAX roept onze regering op tot actie en vreest voor een escalatie van het conflict naar de hele regio. Intussen zijn vrijwel alle 120.000 Armeniërs uit Nagorno Karabach gevlucht en kijkt de wereld daar nauwelijks naar om. Maar wij wel.

Humanitaire pauzes

PAX is de grootste vredesorganisatie van Nederland. Het doel: werken aan de bescherming van burgers tegen oorlogsgeweld, aan het beëindigen van gewapend geweld en het opbouwen van inclusieve vrede in conflictgebieden wereldwijd, samen met lokale partners. Wie dacht dat de vredesbeweging een soft restant was uit de jaren ’70 vergist zich. De club spreekt zich keihard uit tegen het beleid van de demissionaire regering Rutte inzake de oorlog in Gaza. Terwijl bewijzen zich opstapelen dat Israël ernstige oorlogsmisdaden begaat in Gaza, onthoudt Nederland zich van stemming om het geweld te stoppen. Zo blijft Nederland Israël carte blanche geven voor disproportioneel geweld.

Premier Rutte benadrukt het recht van Israël op zelfverdediging en stelt zogenaamde humanitaire pauzes in het conflict tussen Israël en Palestina voor. Marjolein Wijninckx, Midden-Oosten kenner bij PAX, vindt dit een onjuiste handeling. Zo stelt ze dat in deze situatie de burgerbevolking enkel tussendoor geholpen zou worden zodat ze daarna verder uitgemoord kunnen worden.

Wil je beter ingelicht zijn?

Beluister dan hieronder de gehele uitzending van Goed Ingelichte Kring van 4 november 2023. Met Bettine Vriesekoop, vijfvoudige Europees kampioen tafeltennis, schrijfster en journaliste, Marjolein Wijninckx, Midden-Oosten kenner bij PAX voor Vrede en Josephine Rombouts, auteur van het binnenkort te verschijnen boek: Opmerkelijke Vrouwen bij Querido.

Goed Ingelichte Kring

Goed Ingelichte Kring

In Goed Ingelichte Kring geven de slimste vrouwen van Nederland messcherp commentaar op de actualiteit.

Wie luistert, is net zo goed ingelicht als de Kring zelf! Elke zaterdag van 16.00 tot 17.00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie