Buitenland

Mexicanen boos over WK bid 2026

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Mexicanen boos over WK bid 2026

[KRO-NCRV] De Verenigde Staten, Canada en Mexico willen gezamenlijk het Wereldkampioenschap Voetbal organiseren in 2026. Dat maakten ze deze week bekend. En de Mexicaanse fans, die vinden daar wat van.

Ja, een nieuw WK ziet men in het voetbalgekke Mexico graag, legt correspondent Edwin Timmer uit in De Ochtend op NPO Radio 1. Voetbal is daar veruit de populairste sport en het land organiseerde al twee WK’s. Bijvoorbeeld het toernooi uit 1986 toen Diego Maradona van Engeland won dankzij de beruchte ‘hand van God’. En ook het WK uit 1970 toen Pelé voor de derde keer wereldkampioen werd. Maar dit keer overheerst toch het chagrijn over de nieuwe kandidatuur.

Wat is er mis? Wil men niet met Trump samenwerken?

Nee, de pijn zit in de wedstrijdverdeling. Tijdens de presentatie van het WK-bid bleek dat de VS zestig van de tachtig wedstrijden wil organiseren. Canada tien en ook Mexico tien. Bovendien speelt men vanaf de kwartfinale alles in Amerikaanse stadions. Dat valt volkomen verkeerd onder Mexicaanse voetbalfans. "We krijgen alleen kruimels", kopte voetbalkrant Record.

Maar is dat dan zo raar? De VS is toch veel groter?!

Ja, pas op. Als er één land is met een voetbalcultuur in Noord-Amerika dan is het Mexico. Mexicanen mogen vaak opkijken tegen hun machtige noorderbuur, maar als het om voetbal gaat, zien ze de VS nog steeds als een achterlijk ontwikkelingsland. Kort gezegd: ze nemen ze niet serieus. Dan valt zo’n spelverdeling natuurlijk heel zuur.

Op sociale media stond het gelijk vol van de commentaren en grappen. ‘Wie heeft dat nou weer georganiseerd? Santa Anna?’, twitterde één voetbalfan. Santa Anna was de Mexicaanse president die anderhalf jaar geleden het halve Mexicaanse grondgebied verkwanselde. Aan de Verenigde Staten. Ook voetbalcoryfeeën schaarden zich al onder de klagers.

Heeft Mexico wel de stadions voor een nieuw WK?

Het Estadio Azteca, daar waar Maradona de wereldtitel won, kan best een verfje gebruiken. En natuurlijk, al die American Football stadions in de VS zijn ideaal voor het toernooi. Maar het Azteca en enkele pas geopende arena’s in Monterrey en Guadalajara zijn zeker geschikt voor WK-wedstrijden. Bovendien: als er in de VS al eens een voetbalpot wordt uitverkocht, dan is dat steevast wanneer er een Mexicaans team langs komt.

Ster advertentie
Ster advertentie