Aantal coronabesmettingen in Zuid-Afrika stijgt sneller dan ooit: ‘Reden tot zorg’
- Nieuws
- Aantal coronabesmettingen in Zuid-Afrika stijgt sneller dan ooit: ‘Reden tot zorg’
In Zuid-Afrika stijgt het aantal coronabesmettingen sneller dan ooit tevoren vanwege de omikronvariant. “Reden tot zorg”, zegt arts-microbioloog Marc Bonten, al benadrukt hij dat de situatie in Zuid-Afrika “wezenlijk anders is” dan in Nederland en andere Europese landen.
Video niet beschikbaar
“Erg veel weten we nog niet, maar er is zeker reden om dit heel goed uit te zoeken”, zegt Bonten in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de omikronvariant als zorgwekkend beoordeeld. Ook de Europese gezondheidsdienst ECDC noemde het eerder “heel waarschijnlijk dat antistoffen van een doorgemaakte besmetting of van vaccinatie minder goed werken” tegen de omikronvariant. Maar hoeveel minder is nog onbekend.
“We zullen moeten bekijken hoe deze variant zich verspreidt in andere landen”, zegt Bonten daarover. “Dan zullen we er heel snel achterkomen of onze vaccins goede bescherming bieden tegen de omikronvariant, en hoe besmettelijk deze variant is in vergelijking met de deltavariant.”
Zuid-Afrika
Het totale aantal besmettingen in Zuid-Afrika is nog altijd relatief laag. Gisteren werden er 200 besmettingen per miljoen inwoners gemeld, in Nederland waren dat er gisteren 1345 per miljoen inwoners.
Toch stijgt het aantal besmettingen snel. In de provincie Gauteng, waar de omikronvariant voor het eerst werd ontdekt, ligt het R-getal nu boven de 2. Dat betekent dat ieder besmet persoon gemiddeld meer dan twee mensen besmet met het virus.
Besmettingen in Nederland
Op de twee KLM-vluchten die vorige week uit Zuid-Afrika kwamen bleken besmette reizigers te zitten. De GGD moest meer dan zeshonderd passagiers testen. Daarvan waren er 61 besmet met het coronavirus, waarvan 18 met de omikronvariant, zo meldde het RIVM vandaag.