Buitenland
VPRO

Lichtpuntjes in de Centraal-Afrikaanse Republiek

foto: Nicole Tungfoto: Nicole Tung
  1. Nieuwschevron right
  2. Lichtpuntjes in de Centraal-Afrikaanse Republiek

Er komt weinig goed nieuws uit de Centraal Afrikaanse Republiek, een land waar zich een vergeten crisis afspeelt. Er komt überhaupt weinig nieuws uit het land: journalisten komen er vrijwel niet meer. Voor Bureau Buitenland maakte Saskia Houttuin twee reportages over lichtpuntjes in dit door geweld geteisterde land.

In de Centraal-Afrikaanse Republiek zetten rebellengroepen al jaren kinderen in om hun milities te versterken. Ze zijn nog niet droog achter de oren, maar worden al wel in staat geacht om een wapen op te pakken én te gebruiken.

Foto: Nicole Tung

Tegelijkertijd probeert de Centraal-Afrikaanse overheid samen met internationale organisaties om dat te stoppen; kinderen worden terug naar huis gehaald en gaan de schoolbanken weer in. In een paar jaar tijd zijn meer 12.000 kinderen gedemobiliseerd. Wat komt er van hen terecht?

Verloren ledematen

Mensen met een lichamelijke handicap hebben het zwaar te verduren in de CAR: ze worden gediscrimineerd en de gezondheidszorg is zeer gebrekkig. Dat is nog erger geworden sinds er zes jaar geleden een burgeroorlog uitbrak. Sindsdien telt het land veel mensen die één of meerdere ledematen hebben verloren.

Foto: Saskia Houttuin

Voor een paar gelukkigen is er nu een lichtpuntje, in de vorm van een nieuw centrum in Bangui waar protheses worden gemaakt. Houttuin bezoekt deze kliniek en fabriek in één en spreekt met een vijfjarige jongen die als baby zijn been verloor.

De reis in de Centraal Afrikaanse Republiek van Saskia Houttuin is gemaakt met steun van de International Women’s Media Foundation.

Van rebel tot scholier: voormalig kindsoldaten in de CAR

Een nieuw been, een nieuwe kans

Ster advertentie
Ster advertentie