Buitenland

Amerika heropent voor reizigers: 'Heeft consequenties voor de hele VS'

AVROTROS
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Amerika heropent voor reizigers: 'Heeft consequenties voor de hele VS'

Volledig gevaccineerde reizigers mogen vanaf maandag weer de Verenigde Staten binnen. En andersom mogen geprikte Amerikanen ook naar ons land. 'De boekingen bij vliegmaatschappijen trekken aan, de hotels worden volgeboekt', zegt Amerika-correspondent Michiel Vos in Humberto.

Amerika gaat weer open: vanaf maandag gevaccineerden weer welkom

De datum van 8 november is voor veel Amerikanen een mijlpaal, weet Vos. "Amerika is dicht geweest voor China, Europa, Braziliƫ, enzovoort. De belangrijke landen qua reizen en toerisme. Het is al meer dan een jaar dicht. En nu dan eindelijk de heropening."

Toerisme

Vooral het toerisme moet ervan profiteren. New York is bijvoorbeeld al een campagne begonnen om weer zoveel mogelijk toeristen naar de stad te trekken. "Een stad als New York die drijft op visitors, ook op zakelijke reizigers. Dus het is belangrijk dat dat weer gaat draaien", zegt Vos.

En dat gebeurt al langzamerhand: "We zien in cijfers dat de boekingen al omhooggaan, de hotels worden weer langzaam geboekt."

Besmettingscijfers

Toch zijn de besmettingscijfers nog wel aan de hoge kant. "Besmettingscijfers hebben de afgelopen maanden altijd hoger gelegen dan in Nederland. En daarbij: 20% van het aantal volwassenen is niet gevaccineerd, en ik denk niet dat daar heel erg veel in gaat veranderen."

Toch worden er nog wel harde maatregelen voorbereid om zoveel mogelijk mensen te vaccineren. President Biden maakte deze week bekend dat het voor bedrijven (met meer dan 100 mensen in dienst) vanaf 4 januari verplicht wordt om hun werknemers wekelijks te testen, tenzij ze gevaccineerd zijn." 84 miljoen werknemers in Amerika vallen onder dit zogenoemde 'vaccinatiemandaat'. Dat zijn enorme getallen."

Na de feestdagen

De vraag is of 4 januari een goede datum is. "Ik denk het wel, want het is na de feestdagen. De retailbranche kan aan de slag tot en met de kerst. Amerika moet draaien, en dat draait voor een deel op consumentengedrag."

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie