Podcast

Onder Trump was het 'America alone', maar onder Biden nog steeds 'America first'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onder Trump was het 'America alone', maar onder Biden nog steeds 'America first'

AUKUS, het militaire pact die de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Australië onlangs sloten, is een voorbode voor grote veranderingen in de geopolitiek. Dat zegt Han ten Broeke, directeur politieke zaken bij het Haagse Centrum voor Strategische Studies in Europa Draait Door: "Een verandering van tektonische aard", denkt hij. De hoofdrolspeler: Joe Biden.

Europa Draait Door met Han ten Broeke over AUKUS - Europa draait door

AUKUS (een samentrekking van de Engelstalige afkortingen van de drie deelnemende landen) werd half september aangekondigd. Officieel heeft deze te maken met onderzeeboten, maar volgens Ten Broeke gaat het veel breder: het is een uitingsvorm van de nieuwe internationale strategie van de Verenigde Staten onder Biden, die veel betekent voor Europa.

Jarenlang waren de Amerikanen militair actief in het Midden-Oosten, maar president Biden maakte daar onlangs een einde aan, nadat zijn voorganger Trump hier ook al stappen in zette. "Dat is om hun handen vrij te maken voor nieuwe strategische allianties en die zijn erop gericht om in de Indo-Pacific (gebied van Zuid-Oost-Azië en Australië, red.) effectief te kunnen opereren. Daar zien we met AUKUS de eerste militaire verschijningsvorm van", zegt Ten Broeke.

Biden is, net als Trump, een 'binnenlandse president', denkt het voormalige VVD-Kamerlid. "Hij kijkt naar wat goed is voor zijn eigen middenklasse."

NAVO en Europa

Met AUKUS heeft de Europese Unie het nakijken. "Er zijn zelfs mensen die zeggen dat de trans-atlantische verhoudingen voor eeuwig op een andere leest geschoeid zijn. Sterker nog: dat het hele concept van 'het Westen', zoals wij dat kennen sinds de val van de muur, vernieuwing behoeft", zegt Ten Broeke.

De NAVO wordt met AUKUS minder belangrijk, denkt Ten Broeke, omdat de VS het minder belangrijk vindt. Hierdoor trekken Europese landen aan het kortste eind. "Het laat ons nu blootgesteld aan geopolitieke gevaren, waar we nu zelf mee moeten dealen", stelt hij. Met name Frankrijk reageerde hier boos op. De Franse Minister van Buitenlandse Zaken sprak van 'een mes in de rug' nadat door het pact de aankoop van Franse onderzeeboten door Australië niet doorgaat.

Ten Broeke snapt de Franse reactie wel: "Frankrijk is als enige bezig met geopolitiek. De Britten zijn bezig met bij Amerika in een goed blaadje te komen, de Duitsers zijn bezig met zichzelf en de rest van Europa is incompetent…"

Benzine op de bon

In de podcast is ook aandacht voor het benzinetekort in Groot-Brittannië. Door een tekort aan vrachtwagenchauffeurs kan niet elk tankstation genoeg benzine krijgen. Dit leidde op verschillende plekken zelfs tot vechtpartijen.

Europa Draait Door is te beluisteren in alle podcastplatforms of via deze link.

Gerelateerde podcast

Europa draait door

Europa draait door

Ster advertentie
Ster advertentie