Binnenland
BNNVARA

Ontwikkeling kinderen wordt ernstig geschaad in gezinslocaties voor vluchtelingen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ontwikkeling kinderen wordt ernstig geschaad in gezinslocaties voor vluchtelingen

Vrijheidsbeperkende maatregelen, fysieke klachten en zelfs gedachtes over zelfdoding: de situatie in gezinslocaties voor vluchtelingenkinderen is alarmerend. Dat zeggen scholen, jeugdartsen en de onderwijsinspectie. Deze inspectie maakte vorige week bekend dat de overheid faalt om deze kinderen kansrijk op te laten groeien, meldde Trouw. Defence for Children spreekt van een onhoudbare situatie en Martin Vegter, specialist Kinderrechten en Migratie bij deze organisatie, vertelt in De Nieuws BV hoe de ontwikkeling van kinderen wordt geschaad.

"We zien dat de onderwijsinspectie heeft geconstateerd dat de doorlopende ontwikkeling van kinderen niet gegarandeerd kan worden in de gezinslocaties", aldus Vegter. En het is volgens de specialist Kinderrechten en Migratie niet het eerste alarmerende rapport. "10 jaar geleden speelde dit ook, en de inspectie was toen ook niet de enige instantie die dit constateerde." Zo trokken scholen, gemeentes en jeugdartsen die met de kinderen te maken hadden aan de bel en schreven ze een brandbrief. "Iedereen die betrokken is bij deze kinderen stelt vast dat deze situatie niet meer kan en de ontwikkeling ernstig wordt geschaad, hier moet fundamenteel iets veranderen."

Vrijheidsbeperkingen

Zo wordt de ontwikkeling van kinderen onder andere niet gegarandeerd door vrijheidsbeperkingen. Zo moeten ouders zich elke dag melden, mogen ze niet werken en moeten ze binnen de gemeentegrenzen blijven. Ook de zeer kleine woningen, die ze vaak met een of twee gezinnen moeten delen, en de langdurige onzekerheid over in Nederland mogen blijven of niet, bevorderen de geestelijke gemoedstoestand niet. Volgens Vegter schaden al deze factoren de ontwikkeling en ontplooiing van kinderen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Fysieke en mentale klachten

Al deze factoren dragen bij aan fysieke en mentale klachten, zowel onder volwassenen als kinderen. "Een jeugdarts die geïnterviewd is door de onderwijsinspectie vertelde over suïcidale gedachten bij kinderen. Binnen Defence for Children zijn deze problemen ook bekend en worden ze als 'zeer ernstig' beschouwd."

Geen actie vanuit overheid

In reactie op het kritische rapport van de onderwijsinspectie over de situatie in de gezinslocaties lieten Staatssecretaris van der Burg van Asiel & Migratie en Minister Wiersma van Onderwijs weten geen aanleiding te zien om iets aan deze situatie te doen. Dit vanwege de juridische en maatschappelijke context waarin kinderen in de gezinslocaties zich bevinden.

Vegter begrijpt daar niks van. "In een kamerbrief schrijven bewindsleden dat het belang van het kind primair is, maar de slotsom is dat de migratierechterlijke realiteit zwaarder weegt wat hen betreft." Dat kan volgens Vegter niet het geval zijn, kijkende naar het Kinderrechtenverdrag. "Daarin staat dat je kinderen niet mag discrimineren of anders behandelen op grond van de status van hun ouders. Dat zij of hun ouders geen verblijfsrecht hebben is geen legitimatie om te zeggen dat deze kinderen de vernieling in geholpen moeten worden."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie