Buitenland
WNL

Angst voor aanslagen in West-Europa blijft: 'Duizenden zijn in staat iets verschrikkelijks te doen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Angst voor aanslagen in West-Europa blijft: 'Duizenden zijn in staat iets verschrikkelijks te doen'

Deze week werden de straten van Brussel opgeschrikt door een aanslag op twee Zweedse voetbalsupporters. De mogelijke aanleiding zouden de Koranverbrandingen in Zweden zijn. Telegraafverslaggever en oud-Frankrijkcorrespondent Kleis Jager vreest voor nieuwe aanslagen. "Er wonen duizenden die in staat zijn om iets verschrikkelijks te doen", zegt hij in WNL In de Kantine.

Video niet beschikbaar

West-Europa staat op scherp sinds de recente aanslag in Brussel en eerder deze maand in het Noord-Franse Arras toen een docent werd doodgestoken. Jager merkt dat ook aan de Franse president Emmanuel Macron. "Macron heeft gezegd: laten we hopen dat internationale breuklijnen geen nationale breuklijnen worden. Maar het is natuurlijk allang zover."

Volgens Jager krijgt men "steeds meer de indruk dat al die woorden die worden uitgesproken vanuit dit soort gebeurtenissen, krachteloos en betekenisloos zijn. Want wat gaat men er dan aan doen?"

Vrees voor meer aanslagen

In België is deze week de minister van Justitie opgestapt omdat hij moest handelen waar niet gehandeld is. Jager denkt dat het in dit geval een fout is geweest, maar het gaat volgens de journalist niet altijd om inlichtingenfouten of politieke fouten. "Het gaat meer om het structurele probleem dat er nu door Hamas-chefs is opgeroepen tot een wereldwijde jihad. De kans dat het blijft bij die aanslag in Brussel en in Arras is ongelooflijk klein", zegt hij. "Er gaat waarschijnlijk meer gebeuren. Dat heeft te maken met de oorlog tussen Israël en Hamas, we weten niet hoe dat gaat."

In Frankrijk zijn de afgelopen dagen twee mogelijke aanslagen voorkomen, vertelt Jager. "Twee Tsjetsjeense jongens van 15 en 16 zijn aangehouden met heel concrete plannen. Een met een mes in de buurt van een synagoge en de ander zocht naar iemand die zich schuldig had gemaakt aan blasfemie. Dus exact hetzelfde verhaal als toen met Samuel Paty."

Niet in de hand hebben

Mensen hebben volgens Jager het gevoel dat de autoriteiten het niet meer in de hand hebben. "Politici en verantwoordelijke autoriteiten doen alsof dat zo is, maar we weten allemaal dat er niks verandert. Er is een immigratiewet in behandeling op het moment in Frankrijk. Iedereen roept: het moet strenger en er moeten minder mensen naar binnen, maar iedereen weet dat het niet zo ver komt."

Tussen woord en daad gaapt nog een gat. Jager besluit: "Er wonen duizenden die in staat zijn om iets verschrikkelijks te doen".

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie