Naar homepage
Podcast

Podcast De Dag: De terreuraanslag op Samuel Paty

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: De terreuraanslag op Samuel Paty

Vrijdagmiddag na schooltijd werd de Franse geschiedenisleraar Samuel Paty in een rustig voorstadje van Parijs op straat vermoord en onthoofd. Vanavond is er een nationaal eerbetoon.

#697 - De terreuraanslag op Samuel Paty

Vrijdagmiddag na schooltijd werd de Franse geschiedenisleraar Samuel Paty in een rustig voorstadje van Parijs op straat vermoord en onthoofd. Een week eerder had hij in een les over de vrijheid van meningsuiting twee van de omstreden Mohammed-cartoons laten zien die al jaren tot bedreigingen, moordplannen en terreuraanslagen leiden. Terwijl Frankrijk rouwt om de zoveelste barbaarse aanslag op de kernwaardes van het land, komt de regering-Macron in actie tegen radicale moslims. 'Een existentiële strijd,' aldus de president. Maar hoe bereik je de wortel van het probleem?

In Podcast De Dag vertelt NOS-correspondent Frank Renout over de terreuraanslag op Samuel Paty en de nationale schok die volgde. Dat juist een docent het doelwit was, doet extra veel pijn, vertelt Renout. Er zijn meer leraren die zich niet veilig voelen als ze het over gevoelige onderwerpen hebben op school. Ze wijzen daarbij met name naar de ouders van leerlingen, die zich steeds meer bemoeien, kritiek leveren op het lesprogramma en geen respect hebben voor de vrijheid van de leraar.

Podcast De Dag

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast van De Dag klaar op je favoriete podcastplatform. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website en app, Spotify, iTunes, Google Podcasts en Stitcher.

Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

Ster advertentie
Ster advertentie