Buitenland
NOS

Meghan Markle en prins Harry doen boekje open over Britse koningshuis

foto: ANP/AFPfoto: ANP/AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meghan Markle en prins Harry doen boekje open over Britse koningshuis

Leden van het Britse koningshuis wilden voorkomen dat Archie Mountbatten-Windsor, het zoontje van prins Harry en Meghan Markle, de titel prins zou dragen omdat er zorgen waren over hoe donker zijn huid zou zijn.

Dat zegt Meghan Markle, de vrouw van prins Harry, in een langverwacht interview met Oprah Winfrey. De afgelopen dagen deelde de Amerikaanse televisiezender CBS al beelden van het twee uur durende interview met het paar. Markle wilde niet benoemen om welke leden van het koningshuis het ging.

Verslaggever Lisette van der Ster heeft naar het interview gekeken. "Harry en Meghan wilden heel graag hun eigen waarheid vertellen, zoals zij het beleefd hebben", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal:

Video niet beschikbaar

Volgens Markle probeerde de Britse koninklijke familie haar het zwijgen op te leggen. "Pas toen we eenmaal getrouwd waren en de relatie begon te verslechteren, begreep ik dat ik niet alleen niet in bescherming werd genomen, maar dat er werd gelogen om andere leden van de familie te beschermen. Maar ze waren niet bereid om de waarheid te zeggen om mij en mijn man in bescherming te nemen."

Suïcidale gedachtes

Ze voelde zich zo slecht door de situatie dat ze zich zorgen begon te maken over haar geestelijke gezondheid. Ook daarbij hoefde ze naar eigen zeggen niet op hulp te rekenen. Op vraag van Oprah of ze overwoog zichzelf iets aan te doen, antwoordde ze: "Ja, ik had suïcidale gedachtes."

Markle trouwde in 2018 met prins Harry. Ze was naïef in haar begintijd in het Britse koningshuis, zegt ze. "Ik wist niet helemaal wat mijn taak was. Ik had op geen enkele manier kunnen vermoeden hoe de dagelijkse bezigheden eruit zouden zien."

Ze voelde zich naar eigen zeggen wel verwelkomd door koningin Elizabeth. "Ik genoot altijd van haar gezelschap. Ze was altijd heel warm en uitnodigend."

Relatie met de pers

Ook haar relatie met de Britse pers verslechterde snel. Volgens Markle was het verhaal dat ze Kate Middleton, de vrouw van prins William, aan het huilen had gemaakt een keerpunt. Dat verhaal werd in 2018 door de tabloids naar buiten gebracht, enkele maanden na het huwelijk. Er zou een ruzie zijn ontstaan over het jurkje dat Kates dochter zou dragen tijdens de bruiloft.

Markle stelt in het interview dat het juist andersom was: Kate maakte haar aan het huilen na een meningsverschil. "Ik had graag gezien dat Kate het verhaal had gecorrigeerd."

"Wat de afgelopen jaren erg moeilijk is geweest, is dat de perceptie en de realiteit twee totaal verschillende dingen zijn", aldus de hertogin van Sussex. "En je wordt beoordeeld op de perceptie, terwijl je in een andere realiteit leeft."

'Prins Charles nam telefoon niet meer op'

Prins Harry voegde zich later bij het gesprek. Ook hij stelde dat er geen enkele hulp kwam vanuit de koninklijke familie, terwijl hij en zijn vrouw daar wel om hadden gevraagd. "Geen enkel familielid heeft ooit iets gezegd over de racistische artikelen over Meghan, dat doet pijn." Zijn vader, prins Charles, nam volgens hem op een gegeven moment zelfs de telefoon niet meer op. "We zijn vertrokken vanwege een gebrek aan steun en begrip", verklaarde hij hun besluit om zich los te maken van de koninklijke familie.

De twee maakten verder bekend dat ze in verwachting zijn van een dochter. In mei 2019 werd hun zoon Archie geboren. Ze lieten weten dat ze van plan zijn het bij twee kinderen te houden.

Harry en Meghan doen boekje open over Britse koningshuis

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie