Buitenland
KRO-NCRV

Defensiespecialist: 'Als het zo doorgaat is Oekraïne in het voordeel'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Defensiespecialist: 'Als het zo doorgaat is Oekraïne in het voordeel'

De oorlog in Oekraïne begint volgens defensiespecialist Peter Wijninga een strijd tussen mens en technologie te worden. Met aan de ene kant de Russen met hun vele soldaten en aan de andere kant de Oekraïners met het vele materieel door Westerse steun.

Peter Wijninga over het Russische offensief in Oekraïne

"De huidige strijd doet me denken aan de Eerste Wereldoorlog", vertelt Wijninga bij Spraakmakers. Hij noemt hierbij het voorbeeld van de stad Bachmoet, die de Russen nu bijna in handen hebben. "Ze hebben er lang voor moeten vechten en daarbij veel soldaten verloren. De schattingen liggen rond de 800 per dag. Zoveel slachtoffers voor slechts een paar meter terreinwinst zag je in die oorlog ook."

Mens versus materiaal

Volgende week vrijdag duurt de oorlog in Oekraïne precies een jaar. Waar deze strijd zal eindigen is ook voor Wijninga moeilijk te voorspellen: "Ik durf niks met zekerheid te voorspellen. Het kan nog steeds alle kanten nog opgaan." Want waar de Oekraïners door Westerse steun inmiddels al flink wat militair materieel hebben verzameld, blijven de Russen maar nieuwe soldaten naar het front sturen.

"Daarom blijven ze ook hameren op zoveel mogelijk nieuw materieel. Zo wil Oekraïne zelf een doorbraak forceren om de oorlog te beëindigen." De Russen kunnen dit volgens de defensiespecialist voorlopig nog niet: "Ondanks dat ze genoeg mensen hebben ontbreekt het bij hen juist aan materieel. Ze hebben het afgelopen jaar 1500 tanks en 700 pantservoertuigen verloren."

Voordeel Oekraïne

Welk aspect nu precies bepalend is, ligt volgens Wijninga vooral aan hoe je het tactisch gebruikt. "Als het zo doorgaat is Oekraïne met hun materieel in het voordeel. Maar dat wil nog niet zeggen dat je de oorlog ook wint."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie