Buitenland
NOS

De VS en Rusland reageren op raketincident in Polen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De VS en Rusland reageren op raketincident in Polen

Gisteravond is een raket neergekomen in Polen, op NAVO-grondgebied. Het kwam neer in een dorpje dichtbij de grens met Oekraïne. Twee mensen kwamen om. De raket is van Russische makelij.

De VS en Rusland reageren op raketincident in Polen

Op de G20-top In Bali sprak de Amerikaanse president Biden over het incident. "Biden zei dat het onderzoek naar wat er precies is gebeurd, naar wat de herkomst is, nog gaande is", vertelt Amerika-correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal.

Raket

Terwijl hij de pers ter woord stond, stelde een journalist van Bloomberg hem de vraag of het misschien nog te vroeg is om vast te stellen of de raket uit Rusland kwam. "Daarop zei Biden dat ze over informatie beschikken waaruit blijkt dat het niet heel aannemelijk is dat de raket vanuit Rusland is afgeschoten, gezien de baan die raket heeft afgelegd. De route zeg maar."

Volgens De Vries moeten we nog afwachten wat Biden hier precies mee bedoeld. "Blijkbaar heeft hij wel al informatie van de Amerikaanse inlichtingendiensten die hier op duidt. Dat hij dit nu naar buiten brengt, kan aan de ene kant weer een nonchalante opmerking zijn of juist heel doelbewust gedaan om verdere escalatie te voorkomen."

Polen

Afgelopen maart was Biden nog in Polen. Toen zei hij: 'Als er ook maar 1 centimeter van Pools wordt overschreden, komen er stevige repercussies.' Daar staat hij nu na de raketaanval nog steeds achter. "Hij heeft inmiddels ook zijn Poolse collega, de Poolse president Duda, gesproken en heeft behalve zijn condoleances ook zijn volledige steun aan het Poolse onderzoeksteam geboden."

"Daarnaast heeft hij nog eens herhaald wat hij al bijna een jaar lang zegt: dat Amerika rotsvast achter de principes van de NAVO staat. Namelijk: als één staat wordt aangevallen, worden ze allemaal aangevallen. De vraag is nu alleen: waar kwam die raket vandaan? Wie zat erachter? En komen er alleen diplomatieke repercussies of volgt er meer?"

Rusland

Rusland heeft zich gedistantieerd van het raketincident in Polen, vertelt Rusland-correspondent Geert Groot Koerkamp. "Men spreekt ook van een provocatie met als doel om de zaak verder te escaleren." Ook zegt het Russische ministerie van Defensie dat de raketten niet van Rusland afkomstig zijn. "Verder zeggen ze ook dat ze geen Russische raketaanvallen in de buurt van de Pools-Oekraïense grens hebben uitgevoerd."

Volgens Groot Koerkamp circuleert het bericht snel rond op Russische sociale media. "Daarin wordt ook steeds benadrukt dat het naar alle waarschijnlijkheid zou gaan om een Oekraïense luchtafweerraket, een S-300, die dus mogelijk zou zijn afgevuurd om een Russische aanval te onderscheppen. Zoals bekend zijn er weer vele Russische raketaanvallen geweest in vele delen van Oekraïne."

RJN Raket

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie