Buitenland
KRO-NCRV

Oekraïne niet verzekerd van langetermijnsteun: 'In Kyiv is men bezorgd'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oekraïne niet verzekerd van langetermijnsteun: 'In Kyiv is men bezorgd'

Met de winst van de pro-Russische partij Smer in Slowakije, het bevriezen van de Amerikaanse steun en de aankomende Poolse verkiezingen, is Oekraïne niet voor lange termijn verzekerd van steun voor de oorlog. "In Kyiv is men bezorgd, dat durf ik met stelligheid te zeggen", zegt Hubert Smeets bij Spraakmakers.

Omsingeld land

De eurosceptische en conservatieve partij Smer van Robert Fico heeft de verkiezingen in Slowakije gewonnen. Als hij een regering weet te vormen, dan heeft Oekraïne er weer pro-Russisch grensland bij, zegt Oost-Europa en Ruslandkenner Smeets. "Oekraïne wordt zo langzamerhand omsingeld door vijanden of niet-vrienden."

Polen

In september escaleerde een ruzie met trouwe bondgenoot Polen, die sindsdien weigert wapens te leveren aan Oekraïne. Daarom noemt Smeets de parlementsverkiezingen op 15 oktober in Polen, cruciaal. Niet alleen voor Oekraïne, maar ook vanuit Brussel wordt gespannen gekeken of de rechts-conservatieve koers voortgezet zal worden of dat er een meer pro-Europese houding zal worden aangenomen.

Oud-ambassadeur Ed Kronenburg noemt de verkiezingsuitslag in Slowakije 'zeer verontrustend'. Hoewel hij ook benadrukt dat er nog geen regering gevormd is en zal moeten blijken hoe de uitslag in de praktijk uitwerkt.

NAVO

Toch is het pro-Russische sentiment in de huidige context slecht nieuws, zegt hij. Niet alleen voor Oekraïne en binnen de Europese Unie, maar ook voor de samenwerking binnen de NAVO. "Daar is het natuurlijk helemaal zorgelijk als een land zich tegen gaat keren."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie