Buitenland
NOS

Poolse presidentsverkiezingen uitgesteld, nieuwe datum nog onbekend

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Poolse presidentsverkiezingen uitgesteld, nieuwe datum nog onbekend

De Poolse regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) heeft een akkoord bereikt met een kleinere coalitiepartner over uitstel van de presidentsverkiezingen. Die stonden gepland voor komende zondag en Recht en Rechtvaardigheid wilde die graag laten doorgaan, ondanks de coronacrisis. De partij bedacht daarop om de verkiezingen per post te laten verlopen, maar dat leidde tot felle kritiek van de oppositie.

Presidentsverkiezingen Polen uitgesteld

Eergisteren verwierp de Poolse Senaat het wetsvoorstel voor de poststemming al, uit bezorgdheid over een mogelijk chaotisch verloop, problemen met de volksgezondheid en gesjoemel. Daarop werd het voorstel terugverwezen naar de Poolse Tweede Kamer, de Sejm. Volgens NOS-correspondent Wouter Zwart probeerde regeringspartij tot het laatste moment om de verkiezingen toch te kunnen laten doorgaan, vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Er is daardoor geen tijd meer om de verkiezingen voor te bereiden en nog voor zondag de stembiljetten te versturen. De kiesraad noemde de verkiezingen "onmogelijk te organiseren".

Nieuwe datum later bepaald

Fractievoorzitter Kaczynski van PiS en de leider van de kleinere coalitiepartner hebben aangekondigd dat er een nieuwe datum komt die later wordt bepaald. Volgens hen garandeert dat de Polen "de kans om deel te nemen aan democratische verkiezingen."

Recht en Rechtvaardigheid steunt de verkiezing van president Duda, wiens termijn op 6 augustus afloopt. Duda gaat in de opiniepeilingen aan kop. Hij heeft goede banden met de regeringspartij.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie