Buitenland
NOS

Rudi Vranckx ging 10 dagen naar Afghanistan: 'Europa moet nu maatregelen nemen'

  1. Nieuwschevron right
  2. Rudi Vranckx ging 10 dagen naar Afghanistan: 'Europa moet nu maatregelen nemen'

Hoe is het leven in Afghanistan veranderd na de machtsovername van de Taliban? VRT-journalist en Midden-Oostenkenner Rudi Vranckx ging er tien dagen heen om dat uit te zoeken. Hij vertelde over zijn ervaringen in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

"Ik vertrok met de vraag: Hoe zou het leven nu zijn voor de vrouwen en meisjes, onder controle van de Taliban", aldus Vranckx. "Ik sprak met een vader die zijn dochter van 4 of 5 jaar had verkocht voor 300 euro. Hij had niet meer. Vroeger was hij politieman, maar er was geen geld meer. Hij had verder alles al verkocht en zelfs zijn dochtertje. Het is een fenomeen dat toeneemt. Ook de leeftijd waarop meisjes worden uitgehuwelijkt is gezakt: van 13 jaar naar 9 jaar."

Vranckx: "In de liberalere provincies, zoals Herat, zijn de scholen opnieuw geopend. Maar in bijvoorbeeld Kabul zijn vrouwen nog altijd gebannen van de universiteit. Ook de meisjes van de laatste twee jaar van het middelbaar onderwijs zitten thuis. Ze kunnen niet hun eindexamens afleggen om naar de universiteit te gaan. De Taliban hebben beloofd in maart, als het nieuwe schooljaar begint, meisjes weer toe te laten. Maar de scepsis is groot. De meisjes en vrouwen die ik sprak vragen zich af of ze dat wel geloven."

Extreme armoede

"Ik kwam ook op een markt die de voorbije maanden ongelofelijk is uitgebreid. Mensen moeten al hun hebben en houden verkopen, omdat extreme armoede pijlsnel toeneemt. Dat komt doordat al het Afghaanse geld in de Federal Reserve Bank van Amerika bevroren is. Al vier maanden lang heeft niemand in Afghanistan een inkomen. Ngo's zijn weg, privé is vertrokken. Ik sprak een man die vroeger muzikant op bruiloften was. Nu zat hij thuis met zijn vijf dochters. Hij moest zijn fluit verstoppen, want muziek maken mag niet meer. Hij heeft dus ook geen inkomen", zei Vranckx

"Het viel me ook op dat de Taliban checkpoints bijzonders correct waren met ons. Ze hadden duidelijk de opdracht gekregen om beleefd te zijn. Ze excuseerden zich als ze ons moesten fouilleren. Dat heb ik nooit eerder meegemaakt bij checkpoints in Afghanistan. Maar dat is window dressing natuurlijk. De vraag is wat er achter de muren gebeurt. Wat speelt er zich af in de hoofden van de mensen? Hoe groot is de angst?"

Vluchtelingencrisis

"Al 300.000 mensen zijn de grens met Iran overgestoken sinds de Taliban aan de macht zijn. Om hun geluk te zoeken. Iedereen waarmee ik praatte zei vroeg of laat, soms pas toen de camera's niet meer draaiden, dat ze ook weg willen. Mensen vrezen de winter die aankomt. Als de situatie niet verbetert, als het geld niet wordt vrijgemaakt, dan is er geen andere keuze dan vertrekken. Dit kan dus een vluchtelingencrisis worden die we in Europa kunnen zien aankomen en waar we maatregelen daar ter plekke voor moeten nemen", vertelde Vranckx.

"Mensen zijn al maanden niet betaald. Zoals dokters die kinderen behandelen die aan de hongersnood dreigen te sterven. Het geld moet gradueel vrijgegeven worden, zodat mensen tenminste een inkomen hebben. Dat is het geld van het Afghaanse volk, niet van Amerika, niet van het Westen en ook niet van de Taliban. Maar de vraag is: hoe kan het Westen ervoor zorgen dat de Taliban dat geld niet misbruiken en hun strijders te betalen. Daar moeten we een evenwicht in vinden."

oog vranckx

Ster advertentie
Ster advertentie