Buitenland

'Boris Johnson is politiek zwaargewond'

BNNVARA
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Boris Johnson is politiek zwaargewond'

De Britse conservatieven hebben na 200 jaar hun zetel in kiesdistrict North Shropshire verloren. En dat is wéér een tegenslag voor Boris Johnson, na alle ophef over kerstfeesten en de weerstand tegen zijn coronaplannen. De BBC vraagt zich daarom af: gaat 'planeet Boris' imploderen? Engeland-correspondent Lia van Bekhoven geeft in De Nieuws BV antwoord.

Het verlies van de zetel in North Shorpshire is volgens Van Bekhoven echt een nederlaag die geschiedenis schrijft. Maar waar is het misgegaan? “Afgelopen weken waren er voortdurend protesten tegen schandalen en chaotisch leiderschap, ze hadden het gevoel voor lief genomen te worden. Omdat de regering zich onder Johnsons leiderschap niet hield aan regels”, legt de correspondent uit.

Veel verzet

De burgers mochten tijdens de lockdown vorig jaar geen mensen ontvangen, ze moesten zelfs via een iPad afscheid nemen van hun stervende dierbaren. Nu blijkt dat de conservatieve partij, vooral in en rondom Downing Street 10, tijdens die lockdown zeker kerstborrels en -quizzen organiseerde. “Dat heeft ontzettend veel verzet veroorzaakt. Dat is, als je kijkt naar de peilingen, voor het district North Shorpshire de reden geweest waarom heel veel mensen een proteststem hebben uitgebracht”, vertelt Van Bekhoven.

Die proteststemmen we volgens Van Bekhoven niet aankomen. “Het is een extreem verschijnsel. Zo overtuigend verliezen hadden heel weinig mensen verwacht.”

Gevolgen voor Johnson

De uitslag in North Shorpshire heeft ook grote gevolgen voor Boris Johnson zelf. “Deze verkiezingen gingen over Boris Johnson, hij is de Britse politiek.” Johnson stond voor de Brexit en dat is de reden dat hij twee jaar geleden met een grote meerderheid de verkiezingen won. “Maar wat ik zo fascinerend vind is dat deze zetel in North Shorpshire, waar bijna 2/3e stemde vóór Brexit, nu in handen is van de anti-Brexit partij.” Dat betekent dat Brexit geen punt meer is dat Johnson stemmen oplevert. En dat voelt volgens Van Bekhoven als einde tijdperk Johnson.

De vraag is natuurlijk of Johnson zich kan herstellen. Kan hij de komende tijd zijn eigen stoep schoonvegen en weer doorgaan? Volgens Van Bekhoven gaat er de komende weken sowieso niets gebeuren. “Het Lagerhuis gaat komende week opzettelijk een paar dagen eerder op reces, dat heeft de regering bedacht. Het is een broeinest van samenzweringen en paleiscoupes. Om dat te beperken zijn de Kamerleden eerder naar huis gestuurd.”

'Alles is mogelijk'

Johnson zelf heeft nog niet gereageerd op dit verlies, maar één van de Kamerleden heeft al per brief aangegeven dat hij geen vertrouwen meer heeft in de premier. “Als de fractie van hem af wil, moeten 54 parlementariërs (15% van de leden, red.) die brieven inleveren”, legt de correspondent uit. Volgens haar gaat dat tijdens de pandemie niet gebeuren omdat het gewoonweg ‘not done’ is om dat nu te doen. Maar als de pandemie zo goed als over is, verwacht Van Bekhoven dat alles mogelijk is. “Hij is politiek zwaargewond.”

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie