Achtergrond
BNNVARA

'Johnson vindt politieke overlevingskans belangrijker dan economische schade van het land'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Johnson vindt politieke overlevingskans belangrijker dan economische schade van het land'

De Brexit saga gaat verder nu Boris Johnson is afgereisd naar Brussel. Komt de Britse premier dichterbij een deal? Europarlementariër Kati Piri houdt haar hart vast. "Stel er komt morgen uit dat er geen deal is, dan hebben we drie weken tijd om noodmaatregelen door het Europees parlement te halen."

Groot Brittannië is al uit de Europese Unie gestapt, maar tot eind 2020 gelden de Europese regels nog. Als er geen deal komt, zijn die regels niet meer geldig. "Dat betekent douanecontroles, dat betekent dat Nederlandse vissers niet kunnen vissen in Britse wateren. Maar het betekent ook voor het Verenigd koninkrijk dat ze alle internationale akkoorden opnieuw, zelf zullen moeten onderhandelen" legt Piri uit.

No-deal kost Nederland 70.000 banen

"In Nederland, een no-deal scenario is berekend, kost ongeveer 70.000 banen", zegt Piri. "Dat is natuurlijk een gigantische klap, ook voor ons. Dus dat we er alles aan proberen te doen om dat te voorkomen is duidelijk, maar wel, dat we ook in de toekomst eerlijke handel kunnen drijven met de Britten." Precies dit laatste is volgens Piri waarom er nog geen akkoord ligt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Over een deel zijn de Britten en de EU het eens, maar de meningen verschillen vooral als het gaat om visserij, eerlijke concurrentie en het toezicht daarop. Volgens Melle Garschagen, correspondent voor NRC, is het inmiddels vrij duidelijk waar het compromis ligt: "Alleen Boris Johnson moet aan zijn kant kiezen, kan hij een akkoord aangaan en kan hij dat bij het Britse parlement, aan zijn eigen partij en aan het land verdedigen? Of, zal hij voor een no-deal gaan? Het komt uiteindelijk neer op een politieke keuze op het hoogste niveau."

Politieke overlevingskans Johnson

"Kijk, als Johnson dit jaar kan afsluiten met een werkend coronavaccin en een brexit-deal, dan is dat toch wel een goed einde van een verschrikkelijk jaar. Maar, een deal moet hij kunnen verkopen in zijn eigen partij", zegt Garschagen. "Dat zal voor hem denk ik belangrijker zijn, zijn eigen politieke overlevingskans, dan de economische schade en ontwrichting in het land."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Drie weken de tijd

Hoe dan ook zal Brexit nare gevolgen hebben, zegt Piri, "met of zonder akkoord. Het één is alleen iets erger dan het andere." Bovendien vraagt Piri zich af of alle bedrijven wel goed voorbereid zijn op dit scenario, vooral omdat de tijd dringt. "'Stel er komt morgen uit dat er geen deal is, dan hebben we drie weken tijd om noodmaatregelen door het Europees parlement te halen, dus ik houd mijn hart vast."

Boris naar Brussel voor Brexit

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie