Buitenland
EO

Moet Nederland Russische 'deserteurs' opvangen? 'We hebben geen andere keus'

foto: ANP/AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moet Nederland Russische 'deserteurs' opvangen? 'We hebben geen andere keus'

Na de mobilisatie-oproep van Poetin zijn er Russen die het land proberen te ontvluchten. Verschillende Duitse ministers lieten donderdag al weten dat Russische 'deserteurs' welkom zijn in hun land. Ook Nederland moet ruimhartig zijn, zegt Kristina Petrasova van Free Russia NL in Dit is de Dag: "Mensen die nu weggaan zijn onze bondgenoten."

Moeten we Russische vluchtelingen ruimhartig opvangen?

"Dit gaat om mensen die geen Oekraïners willen vermoorden. Mensen die geen oorlog willen voeren, die het niet met het regime eens zijn. Dit zijn onze Europese bondgenoten", vindt Petrasova.

Ze krijgt bijval van ondernemer Jeroen Ketting, die in Moskou woont. "We hebben geen andere keus", vindt hij. "We kunnen geen beter signaal afgeven dan tegen Russen zeggen die tegen het regime zijn dat ze bij ons welkom zijn." Russen die die niet willen vechten komen anders in de gevangenis terecht, denkt hij. "En dan moeten ze onder dwang alsnog vechten…"

Hoeveel is moeilijk te bepalen

Hoeveel mensen er nu precies weg willen is moeilijk in te schatten, vinden Petrasova en Ketting. Turkish Airlines liet gisteren weten dat de komende dagen alle vluchten naar Turkije zijn volgeboekt, maar dat is volgens Ketting al snel het geval: "Een klein managementprobleem op Schiphol creëert ook heel lange rijen, maar dat betekent niet dat heel Nederland daar in de rij staat", zegt hij. Zoveel vluchten zijn er niet, dus die zijn snel vol.

Het wordt Russen ook heel moeilijk gemaakt om het land te verlaten. Om naar het buitenland te gaan is een internationaal paspoort nodig, wat 70 procent van de Russen sowieso niet heeft. Met het vliegtuig weggaan is daarnaast duur, waardoor veel Russen het niet kunnen betalen. "Je ziet op internet wel veel beelden van mensen die met de auto de grens met Mongolië of Kazachstan over proberen te gaan", vertelt Ketting.

Ook aan grens met Finland melden Russen zich, zoals te zien is op bovenstaande foto.

Deserteurs

Mochten Russen het wel voor elkaar krijgen om in Nederland te komen, is de kans groot dat ze asiel krijgen, zegt bestuurder Sander Schaap van Vluchtelingenwerk. "Als je weigert deel te nemen aan een internationaal conflict waarvan is erkend dat het een illegale oorlog is, waartoe je wordt gedwongen om mensenrechtenschendingen te plegen, dan heb jij recht op bescherming. Deze mensen voldoen aan alle criteria", zegt hij.

Staatssecretaris Van der Burg (Asiel) zei vrijdag tegen het ANP dat Russen die de dienstplicht ontvluchten "zeker niet worden teruggestuurd". De IND heeft van nog geen meldingen ontvangen, zegt de staatssecretaris.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie