Binnenland
KRO-NCRV

Kinderen maken zich zorgen over oorlogsdreiging: 'Voelt uitzichtloos'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kinderen maken zich zorgen over oorlogsdreiging: 'Voelt uitzichtloos'

Met de oorlogen in Oekraïne en Gaza, de roep om het aanschaffen van een noodpakket en de verhoogde NAVO-norm is het voor heel Nederland een gespannen tijd. Ook kinderen krijgen mee dat er veel spanningen zijn in de wereld en maken zich daar zorgen over, vertelt Roline de Wilde, directeur van de Kindertelefoon, bij Spraakmakers. "Wat we ook niet realiseren is dat kinderen heel sensitief zijn en jouw angst dus ook voelen."

Video niet beschikbaar

"Al drie jaar lang spreken we dagelijks kinderen die zich hier zorgen over maken en angsten ervaren en niet begrepen voelen", vertelt De Wilde over de Kindertelefoon. De oorlogsdreiging is sinds de start van de oorlog in Oekraïne alleen maar toegenomen. "In het leven van een kind is drie jaar een eeuwigheid. De oorlog in Oekraïne is vlak na corona begonnen, daardoor voelt het uitzichtloos."

Zorgen

Kinderen zouden zich zorgen maken over vallende bommen, dat ze in dienst moeten, angst voor familieleden in oorlogsgebieden, vertelt De Wilde. Daarnaast hoort ze van joodse kinderen die gepest worden op school, waar zij de schuld krijgen van de oorlog in Gaza.

Social media

"Jonge kinderen krijgen veel meer mee over oorlogssituaties dan vroeger, mede door social media", vertelt De Wilde. Ook al mogen ze van hun ouders niet op die platforms, zien ze daar soms wel beelden van gruwelijkheden. Vervolgens durven ze dat niet te vertellen, omdat ze iets hebben gedaan wat niet mag. "Dat blijft dan hangen en kunnen dan niet slapen."

Eerlijkheid

De Wilde stelt dat ouders de neiging hebben om de angsten van hun kinderen te bagatelliseren, in de hoop het zo tegen te gaan. "Wat we ook niet realiseren is dat kinderen heel sensitief zijn en jouw angst dus ook voelen", gaat De Wilde verder. "Je mag eerlijk zijn over je angst, kinderen begrijpen dat ook. Het niet vertellen en wel voelen, is veel verwarrender voor een kind."

Gesprek

Volgens De Wilde zijn er wel manieren om kinderen hierin te helpen. Zo stelt de directeur van de Kindertelefoon voor om naar het Jeugdjournaal te kijken, omdat deze onderwerpen daar op een kindvriendelijke manier worden uitgelegd. Daarnaast kan het helpen om zelf iets uit te leggen, bijvoorbeeld over de samenstelling van een noodpakket. "Nodig kinderen uit voor een gesprek."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie