Buitenland
WNL

Ruslandkenner Pjotr Sauer: 'Nog veel meer Russische jongens worden kanonnenvoer'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ruslandkenner Pjotr Sauer: 'Nog veel meer Russische jongens worden kanonnenvoer'

Nederlandse journalist van The Guardian Pjotr Sauer groeide op in Rusland en kent de mannen die nu door Russische president Vladimir Poetin naar het front worden gestuurd goed. "Het zijn jongens die helemaal niet willen vechten. Ze proberen nu via de gekste routes - bijvoorbeeld via Kazachstan of Mongolië - het land uit te komen", zegt hij in Sven Op 1.

Volgens Sauer is de term 'gedeeltelijke mobilisatie' niet juist. "Het is gewoon mobilisatie", vertelt hij. "Er staat in de tekst helemaal niets over 'gedeeltelijk'. Die 300.000 soldaten zijn denk ik de eerste golf, daarna zullen de volgende 300.000 volgen." Allemaal tegen hun zin in, weet Sauer. "Want je moet je voorstellen dat iedereen die wilde gaan vechten al in Oekraïne zit. De groep die in Rusland is gebleven, die heeft helemaal geen zin om te gaan."

Slecht getraind en slechte wapens

De meeste van de jongens die nu richting het front moeten, hebben volgens Sauer "een jaartje in het leger gezeten". Dat neemt volgens hem niet weg dat ze helemaal niets kunnen betekenen, want 300.000 is wel een heel serieus aantal aan soldaten. "Rusland gaat er de oorlog niet mee winnen, maar ze kunnen wel de aanval van Oekraïne op dit moment stoppen. Het punt is wel dat ze niet de nieuwste en beste wapens krijgen, en dus is het vooral kanonnenvoer. Heel veel mensen gaan gewoon dood", aldus de Nederlandse Guardian-journalist.

Vrijwillig arm breken

Sinds de aankondiging van Poetin tot gedeeltelijke mobilisatie zijn in Rusland de zoektermen zoals 'how to break your arm' trending op Google. Sauer: "Daarnaast zijn er ook al mensen die als service aanbieden om voor 3000 roebel je arm te breken. Russen die zich voordoen als een soort dokter. Je hoort de meest bizarre verhalen."

Pjotr Sauer Ruslandkenner en Nederlands journalist van The Guardian (22 september 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie