Buitenland
NOS

Zorgen over bezette kerncentrale in Zaporizja

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorgen over bezette kerncentrale in Zaporizja

Grote zorgen over de situatie bij de kerncentrale van Zaporizja, in door Rusland bezet gebied in Oekraïne. De centrale is gisteren van het stroomnet afgehaald vanwege een brand in de buurt. Die was ontstaan door beschietingen vlakbij. Volgens de Oekraïense president Zelensky was de situatie bij het complex kritiek en zijn "Oekraïne en Europa ternauwernood aan een stralingsramp ontsnapt." Mark van Bourgondië is teamleider bij de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming. Dat is de Nederlandse toezichthouder voor kerncentrales. Hij vertelt hierover in het NOS Radio 1 Journaal.

Zorgen over bezette kerncentrale in Oekraïne

Reactoren ontkoppeld

Alle zes de reactoren in de kerncentrale in Zaporizja zijn nog steeds van het Oekraïense stroomnetwerk ontkoppeld, meldt persbureau Reuters op basis van het Oekraïense staatskernbedrijf Energoatom. Volgens het bedrijf zijn er geen problemen met de machines en veiligheidssystemen in de centrale, dus zou de centrale weer kunnen worden aangekoppeld.

Gisteren ontstond er brand in de buurt van de kerncentrale, waarop de reactoren uit veiligheidsoverwegingen werden ontkoppeld. Het gebied is de afgelopen weken herhaaldelijk getroffen door beschietingen. Oekraïne en Rusland gaven telkens elkaar de schuld van de aanvallen. Dat is ook nu het geval: Zelensky en Russische functionarissen wezen met de vinger naar elkaar.

De centrale wordt bemand door Oekraïens personeel, maar wordt sinds maart bezet door Rusland.

Inspectie door IAEA

"Ik begrijp wat er door hem en de omwonende van de kerncentrale worden ervaren, maar kijkend naar het statement is het wel wat zwaar aangezet. Het wegvallen van de stroomaansluiting is iets wat zorgen baart, maar kerncentrales zijn hierop voorbereid." De Internationale Atoomagentschap (IAEA) heeft voorgenomen de centrale in de toekomst te gaan inspecteren.

"Het is nog onduidelijk wanneer de inspectie plaatsvindt. Het doel van een inspectie is een beeld te krijgen van de veiligheid binnen de centrale. Niet alleen technisch, maar ook naar de werkomstandigheden van het personeel." Dat personeel werkt onder zware omstandigheden. "Ze werken in een door de Russen bezette centrale en hoe het daar aan toegaan daar hebben we geen weet van. Daar wil het IAEA naar kijken", voegt Van Bourgondië toe.

item oekraine

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie