Buitenland
WNL

CDA-Europarlementariër Tom Berendsen: 'We willen de sleutels van de poorten van Europa terug'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA-Europarlementariër Tom Berendsen: 'We willen de sleutels van de poorten van Europa terug'

De Chinese invloed in Europese havens groeit. "Havens zijn de poort naar Europa en we geven de sleutels in handen van Chinese partijen", betoogt CDA-Europarlementariër Tom Berendsen in Sven op 1. Deze week gaat hij aan de slag als rapporteur havenstrategie namens het Europees parlement.

Deze week besloot de Duitse regering dat China een deel van een grote containerterminal van de Hamburgse haven mag kopen. "Zo'n individuele beslissing van Duitsland vergroot de afhankelijkheid van China en heeft impact op ons allemaal", stelt Berendsen.

Bescherming Europese havens

De Europarlementariër gaat met overheden en havenbedrijven in gesprek over de bescherming van Europese havens. "In het verleden hebben we teveel aan de markt overgelaten. Havenbedrijven kijken naar zakelijke belangen en houden geen rekening met de gevolgen op langere termijn", beschrijft de CDA-er.

Als rapporteur Europese havenstrategie werkt hij aan een voorstel om buitenlandse belangen in Europese havenbedrijven te beperken. "Als de havenbedrijven akkoord zijn zal de Europese Commissie volgen", zegt Berendsen.

Nationale veiligheid

Bij 22 Europese havens heeft China inmiddels 50 procent of meer van de operationele capaciteit in handen. Dit betekent dat Europa economisch onder druk kan worden gezet, stelt de CDA-Europarlementariër. "China kan de export stilliggen onder het mom van 'onderhoud'."

Ook de software waar de haven op draait kan worden gehackt. Berendsen: "We moeten in Europa de krachten bundelen om onze havens en energie-infrastructuur te beschermen. Ik ga mij als rapporteur hiervoor inzetten."

Tom Berendsen (CDA-Europarlementariër) over de Chinese invloed in Europese havens (12 mei 2023)

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie