Politiek
WNL

VVD: plannen Timmermans maken van Nederland een nationaal park

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD: plannen Timmermans maken van Nederland een nationaal park

De voorgenomen natuurherstelwet, gesteund door Eurocommissaris Frans Timmermans, wordt door de VVD met argusogen bekeken. "Met de verbreding van het verslechteringsverbod maak je van Nederland een soort nationaal park", aldus VVD-Tweede Kamerlid Thom van Campen in Sven op 1.

De Landbouw - en natuurwoordvoerder juicht toe dat stikstofminister Christianne van der Wal zich verzet tegen de plannen van Brussel. "Nederland is de kanarie in de kolenmijn", stelt hij. "Dit plan zit iedere vorm van economische ontwikkeling in de weg."

Van Campen nam woensdag deel aan het marathondebat over de goedkeuring van het stikstoffonds, dat op een meerderheid kan rekenen in de Tweede Kamer. "Het is niet zo dat dit wetsvoorstel een blanco cheque is", verzekert het Kamerlid. "Het toezicht moet heel scherp zijn."

2030

Minder interessant vindt Van Campen de discussie rond het jaartal 2030, dat het CDA graag uit het coalitieakkoord ziet verdwijnen . "Ik vind het een verkeerde discussie, maar het is aan het CDA zelf om deze op te werpen."

De landbouwwoordvoerder hoopt dat het CDA niet lang wacht met het geven van duidelijkheid. "Er zit druk op de ketel, er is al vier jaar stilstand. Nederland mag duidelijkheid van Den Haag verwachten."

Landbouwakkoord

Ook als het gaat om de onderhandelingen rondom het Landbouwakkoord hoopt Van Campen op duidelijkheid. De uitspraak van zijn collega Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) - die eerder deze week in De Telegraaf stelde dat een eventuele handtekening van landbouworganisatie LTO "niets waard zou zijn" - helpt daar volgens de VVD'er allerminst bij. "Ik vond het een faux pas", aldus Van Campen. "Ik vind dat je dit soort uitspraken als volksvertegenwoordiger niet moet doen, dat helpt helemaal niet."

Thom van Campen (VVD-Tweede Kamerlid) over het eindeloos gesteggel rondom stikstof en de beloofde 'versnelling' van Rutte IV (11 mei 2023)

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie