Buitenland
NOS

Klimaattopvoorzitter onder vuur: Sultan Al-Jaber's controversiële standpunten over de opwarming van de aarde

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Klimaattopvoorzitter onder vuur: Sultan Al-Jaber's controversiële standpunten over de opwarming van de aarde

Het interview met Sultan Al-Jaber op de klimaattop in Dubai heeft veel opschudding veroorzaakt. Hij beweerde dat stoppen met olie- en gasgebruik de opwarming van de aarde niet zal beperken tot anderhalve graad, in tegenstelling tot wat wetenschappers al lang beweren.

Video niet beschikbaar

Al-Jaber schetst een ander beeld dan klimaatwetenschappers, omdat hij de rol van olie- en gasbedrijven benadrukt en pleit voor meer investeringen in duurzaamheidstechnologieën en CO2-opslag. Dit botst met de visie van wetenschappers en activisten, die juist pleiten voor een drastische afname van het gebruik van fossiele brandstoffen.

Achter de schermen heerst onvrede over de inconsistentie van Al-Jaber's uitspraken. Een delegatielid bekritiseert: "Als hij zijn uitspraken op en neer blijft schuiven komt hij niet tot iets concreet. Hoewel hij dit niet alleen kan saboteren, draagt zijn gedrag bij aan de onduidelijkheid en het gebrek aan een heldere en concrete visie."

Lid van het Europees Parlement, Bas Eijkhout benadrukt de noodzaak om te stoppen met fossiele brandstoffen en dat Al-Jaber zijn koers moet wijzigen om tot concrete resultaten te komen: "Noodzakelijk om te stoppen met fossiele brandstoffen, Al-Jaber moet zijn oliepet afzetten, wetenschap maakt duidelijk dat er een eind aan moet komen."

Onzekerheid

"Hoewel de opmerkingen van Al-Jaber een sfeer van onzekerheid creëren en de onderhandelingen bemoeilijken, heeft de klimaattop recentelijk een nieuwe toezegging ontvangen van 50 grote olie- en gasbedrijven om tegen 2050 de uitstoot naar nul te reduceren. Echter, de concrete invulling hiervan ontbreekt nog, wat vragen oproept over de haalbaarheid van deze belofte", vertelt klimaatredacteur Judith van de Hulsbeek.

De kritiek op Al-Jaber blijft bestaan en er is een sterke vraag naar concrete actie en een duidelijke koerswijziging richting het verminderen van het gebruik van fossiele brandstoffen. "De delegatie geeft aan dat niemand nog is weggelopen, maar dat Al-Jaber deze feedback zeker meekrijgt. Als hij zijn koers niet wijzigt, blijft dit bijdragen aan de onzekerheid over het bereiken van concrete doelstellingen op deze klimaattop", aldus Judith van Hulsbeek.

Klimaattop

NPO Radio 1 Laat je stem horen

Kom langs bij onze live-uitzendingen; de toegang is gratis. Voor de locatie in Sittard graag aanmelden. Dat kan via onderstaande knop.

09.30-12.00 uur Zaantheater: Nicolaasstraat 3, Zaandam

12.00-16.00 uur Toon Hermans Theater: Monseigneur Claessensstraat 2, Sittard

Meld je hier aan voor Sittard

18.30-20.30 uur Café De Hip: Brink 21, Deventer

Ster advertentie
Ster advertentie