Buitenland
NOSNTR

Duitsland wil voorlopig geen Leopard 2-tanks leveren aan Oekraïne

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Duitsland wil voorlopig geen Leopard 2-tanks leveren aan Oekraïne

De Duitse defensieminister Boris Pistorius laat na het Ramstein-overleg weten dat Duitsland voorlopig geen Leopard 2-tanks gaat leveren aan Oekraïne. Waarom wil het land geen beslissing nemen?

Wel of geen tanks voor Oekraïne?

"De Duitse minister van defensie zei: het idee dat er een brede consensus zou zijn voor de levering van Leopard tanks klopt niet", vertelt Duitsland-correspondent Wouter Zwart in Nieuws en Co. "Volgens hem zijn er wel degelijk een aantal bondgenoten, waaronder Duitsland dus, die twijfels hebben. Die willen nauwkeurig de voors en tegens afwegen."

Toestemming

Duitsland produceert de Leopard 2-tanks en als andere landen deze tank uit willen leveren, moet Duitsland toestemming geven. Maar daar is ook nog geen besluit over gevallen. "Er speelt veel binnen kamers af als het gaat om deze belangrijke oorlog gerelateerde beslissingen. Duitsland is sinds het begin van het conflict heel summier geweest in de communicatie. Heel summier in een inkijkje geven in de besluitvorming", vertelt Zwart. "Het is natuurlijk begrijpelijk. Allemaal vanuit de duidelijke zorg van Duitsland: we willen niet escaleren. Dat we nu nog niets gehoord hebben over eventuele toestemmingen van andere landen betekent simpelweg dat die beslissing niet is genomen."

Polen

Polen wil ongeacht de beslissing van Duitsland doorgaan met het leveren van de tanks. Kan dat zomaar? "Het is de vraag of dat ook zo is", zegt Zwart. "Duitsland zegt dat de Poolse aankondiging vandaag niet op tafel is geweest in Ramstein. Hij is niet herhaald en het is zelfs niet duidelijk of Polen dat officiële verzoek voor levering überhaupt gedaan heeft."

Tegen levering

Wat zijn de argumenten tegen het leveren van de Leopard tanks? "Argumenten tegen, waar Pistorius het over heeft, dan moet je vooral denken aan wat escaleren genoemd wordt. Het provoceren van Rusland", zegt NAVO-correspondent Kysia Hekster. Rusland zegt bijvoorbeeld zo dat het eigenlijk al een oorlog voert tegen de NAVO in Oekraïne. "Dat is vooral iets wat ze voor binnenlandsgebruik zeggen, maar er zijn wel lidstaten binnen de coalitie van de Ramstein-groep die gevoelig zijn voor dat argument. Die zeggen: we moeten oppassen dat het niet lijkt alsof wij in oorlog zijn met Rusland. Dat is een van de argumenten die ook binnen Duitsland gevoelig ligt."

Een ander argument is dat een aantal landen meer tijd willen om goed na te denken over wat er nu geleverd wordt aan Oekraïne. "Als je het nu over tanks hebt, wat is dan de volgende stap", vertelt Hekster.

Voor levering

"De argumenten voor: Rusland zou bezig zijn met een nieuw offensief, zou zich daarop voorbereiden in het voorjaar en dat simpelweg Oekraïne die oorlog niet kan winnen, maar verliezen als het besluit over de tanks niet nu genomen wordt. Als dat eenmaal genomen is, is het niet zo dat de tanks 2 dagen later op het slagveld staan", legt Hekster uit. Het kost tijd om militair personeel op te leiden, zodat ze goed gebruik kunnen maken van de tanks.

Zo snel mogelijk

De Duitse minister Pistorius wil wel snel de beslissing maken. “Hij probeert daadkracht uit te stralen door te zeggen dat hij nu precies laat onderzoeken wat de Duitse defensie-industrie aan tanks kan leveren. Welke types en wanneer”, zegt Duitsland-correspondent Wouter Zwart. “Hij laat ook een balans opmaken van wat de eigen strijdkrachten zouden kunnen missen en leveren. Dat klink wat apart: dat is natuurlijk al maandenlang overwogen. Het zal nu ook wel exact duidelijk zijn wat wel en niet mogelijk is.”

NC Leopards

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie