Buitenland
NOSNTR

Nederland stelt volgend jaar 2,5 miljard euro beschikbaar voor steun Oekraïne

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland stelt volgend jaar 2,5 miljard euro beschikbaar voor steun Oekraïne

Vandaag werd bekend dat Nederland komend jaar 2,5 miljard euro vrijmaakt voor Oekraïne. Dat geld is deels bedoeld voor noodhulp, deels voor wederopbouw en deels voor militaire ondersteuning. Mart de Kruif, voormalig commandant der strijdkrachten vertelt erover in Nieuws en Co.

10 miljard per maand

"Zelensky's grootste zorg is dat de steun van het Westen afneemt voor de oorlog," vertelt De Kruif. "Dat is ook waar Poetin op uit is: hij speelt het op de tijd en hoopt dat het Westen het niet volhoudt. Er is heel veel geld voor nodig. Er is ongeveer 10 miljard per maand nodig om überhaupt het land draaiende te houden, militairen te betalen, ziekenhuizen te laten draaien, etcetera. Daarnaast heb je nog de militaire spullen natuurlijk."

Nederland geeft 2,5 miljard euro aan Oekraïne, het is nog niet nader ingevuld wat daarmee moet gebeuren. "Dat lijkt me slim. Ik heb begrepen dat het idee is dat het niet onze eigen spullen zijn, maar eigenlijk direct een soort fonds is wat het land kan gebruiken voor de dingen die ze nodig achten voor de militaire strategie." aldus de Kruif.

Dit geld staat los van de defensiebegroting, vertelt hij. "Het geld komt uit een ander potje. Eerst ging het andersom, maar nu is het vooraf gereserveerd geld, dat later wordt uitgegeven."

Afschrikking

Een deel van de wapenaankopen worden gedaan in de VS en Europa, maar met name in de VS: "We hebben natuurlijk de afgelopen tien jaar gezegd dat we niet meer zo geloven in afschrikking in het Westen en de krijgsmacht ontzettend afgebouwd. De industrie is daarin mee gegaan, in de VS is dat niet zo. En nu blijkt maar eens hoe afhankelijk we zijn van Amerika in dit opzicht."

De belangrijkste vraag is eigenlijk: zal het genoeg zijn voor Oekraïne om de oorlog te winnen? "Tot nu toe zie je dat Poetin het Westen steeds onderschat. Er is zit nog geen barst in de eenheid van het Westen. Maar wie gaat tegen hem zeggen dat hij een fout maakt? Zolang dat niet gebeurt, stopt hij niet met deze vreselijke oorlog."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie