Buitenland
NOS

Europese Unie in gesprek met Filipijnen: 'Niet meer lief doen tegen China'

foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Europese Unie in gesprek met Filipijnen: 'Niet meer lief doen tegen China'

Op uitnodiging van president Marcos Junior bezoekt Ursula von der Leyen vandaag de Filipijnen. Het is de eerste keer in zestig jaar dat een voorzitter van de Europese Commissie dat doet. Het zegt wat over het strategische belang van de regio, maar ook over de politieke koers van de Filipijnen onder Marcos Junior.

Video niet beschikbaar

Volgens correspondent Mustafa Marghadi waren de Filipijnen altijd al wel interessant voor de Europese Unie, maar het land is 'zeker interessanter geworden'. "Het belangrijkste is het feit dat de Filipijnen een rol speelt in de Zuid-Chinese Zee. Dat is een van de belangrijkste zeeroutes op aarde en een belangrijke plek in de concurrentiestrijd tussen het Westen en China. Het Westen probeert de Filipijnen zoveel mogelijk in zijn kamp te trekken en dat zal absoluut een reden zijn dat er voor het eerste in 60 jaar een voorzitter van de Europese Commissie in Manilla is."

Netjes tegen China

Het draait eigenlijk allemaal om de houding van de Filipijnen ten opzichte van China. "De vorige president was zes jaar lang netjes tegen China, in de hoop dat ze meer zouden investeren in het land en het territorium van de Filipijnen op de Zuid-Chinese Zee zouden accepteren. Maar China heeft alleen maar meer z'n spierballen laten zien. Marcos Junior heeft geen behoefte meer om lief te doen tegen de Chinezen. Dat biedt kansen voor het Westen. De Europese Unie wil kijken wat er strategisch gezien te halen valt."

"De makkelijkste manier om internationaal goede vrienden te worden, is om te kijken hoeveel geld je aan elkaar kunt verdienen", vervolgt Marghadi. "Er zal dus veel gekeken worden naar manieren om economisch samen te werken. Er is bijvoorbeeld al gesproken over hoe de Europese Unie kan helpen investeren in infrastructuur: iets wat China al een tijdlang massaal doet in Zuidoost-Azië. Daar wil de Europese Unie tegenwicht aan bieden."

Mustafa Marghadi over de Filipijnen

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie