Buitenland
NOS

Zeldzaam protest in China vlak voor congres Communistische Partij

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zeldzaam protest in China vlak voor congres Communistische Partij

Een paar dagen voordat in Beijing het grote congres van de Communistische Partij begint, wordt er geprotesteerd tegen president Xi én de covid-maatregelen. Protest zijn zeldzaam in China. Correspondent Garrie van Pinxteren vertelt erover bij het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

"Op spandoeken is te zien 'we willen geen slaven zijn, maar burgers'", zegt Garrie, "De demonstranten schrijven geen lockdowns meer te willen, ze willen hun vrijheid". Het protest is ook expliciet gericht tegen hun leider, Xi Jinping.

Het protest is bijzonder, want in China is bijna geen mogelijkheid om te protesteren. Al helemaal omdat de stad in het teken staat van het grote congres van de Communistische Partij. "Niet alleen hangen overal hangen camera's, maar er staan ook op alle bruggen bewakers die de boel in de gaten houden."

Protesten worden onderdrukt

"Overal is politie aanwezig, als er tekenen zijn van 'ongewenst gedrag', wordt direct ingegrepen", vertelt Garrie. Kort voor het protest heeft een man -waarschijnlijk een techniekstudent aan een universiteit in Beijing- ook documenten rondgestuurd via Google waarin wordt opgeroepen om te staken en om toeterend langs bijvoorbeeld de Grote Hal van het Volk te rijden.

Daar opent deze zondag het belangrijke 20ste Partijcongres. De BBC is er snel op af gegaan, maar toen was alles al weg. "Het is dus heel knap dat deze persoon dit protest heeft kunnen laten zien".

Eenmansactie

Het lijkt erop alsof het protest is gehouden door één man. "Het uitgesproken sentiment tegen de huidige politieke leider Xi lijkt niet per se gedeeld te worden door de rest van de bevolking. Zo politiek als deze man is, lijken er dus niet zo heel veel in China. Maar: we weten het natuurlijk niet, want al die sentimenten worden onderdrukt en komen nu dus bij hoge uitzondering wel naar buiten."

Maar de trots die er eerder was op het eigen coronabeleid, lijkt wel verdwenen te zijn bij veel Chinezen. "Er wordt veel geklaagd over de huidige economie, over het testbeleid, over de strenge maatregelen waardoor inwoners hun familie niet kunnen zien."

Dit unieke protest zou dus ook zomaar ook schadelijk zijn voor de Communistische partij. "Het is een smet op het blazoen van de Partij. Ze willen verkondigen dat het hele Chinese volk achter hen staat, dat het één volk is. Het zegt veel dat ze zo snel hebben ingegrepen en alles zijn gaan censureren. Ze ervaren dit protest echt als bedreigend."


Protest Beijing

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie