Buitenland
NOS

VN: 'Ernstige mensenrechtenschendingen' tegen Oeigoeren in China

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. VN: 'Ernstige mensenrechtenschendingen' tegen Oeigoeren in China

China heeft zich schuldig gemaakt aan "ernstige mensenrechtenschendingen" tegen de Oeigoeren. Dat concluderen de Verenigde Naties in een langverwacht rapport over de heropvoedingskampen in de provincie Xinjiang. In het NOS Radio 1 Journaal contact met correspondent Sjoerd den Daas.

Volgens de rapporteurs worden Oeigoeren en andere andere islamitische gemeenschappen in het land "willekeurig opgesloten" en is er sprake systematische marteling en mishandeling, waaronder seksueel geweld. Bovendien zijn er sterke aanwijzingen dat Oeigoeren worden onderworpen aan discriminatie op medisch gebied, bijvoorbeeld door gedwongen geboortebeperking.

De conclusies staan in een lijvig VN-rapport van afzwaaiend mensenrechtenchef Michelle Bachelet. Er werd drie jaar aan het document gewerkt en de publicatie kwam op Bachelets laatste dag als Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN.

Discriminatie

"Het begon als de grootste massaopsluiting van etnische minderheden sinds de Tweede Wereldoorlog", zegt Den Daas. "Later zagen we nog verkrachtingen, martelingen, gedwongen sterilisaties, echt de meest verschrikkelijke verhalen die de VN niet alleen beschrijft, maar ook erkent als discriminatie tegen specifieke bevolkingsgroepen."

De rapporteurs roepen Peking op alle onrechtmatig gedetineerden Oeigoeren zo snel mogelijk vrij te laten en nabestaanden van vermiste Oeigoeren duidelijkheid te geven.

Reactie Peking

Internationale media en mensenrechtengroepen publiceerden al herhaaldelijk over de behandeling van de Oeigoeren. Meer dan een miljoen moslims worden naar schatting vastgehouden in Xinjiang, in het noorden van China. China heeft die aantijgingen overigens altijd weersproken. Volgens het land zijn de kampen een wapen in de strijd tegen terrorisme.

"China verzet zich fel tegen de uitkomsten van dit rapport", aldus Den Daas. "Voor China is het allemaal 'gebaseerd op desinformatie en leugen van anti-Chinakrachten, bedoeld om het imago van China te besmeuren'."

r1jn oeigoeren

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie