Binnenland
KRO-NCRV

Tekort aan schooldirecteuren: 'Zorg dat ze niet met verstopte wc in de weer hoeven'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tekort aan schooldirecteuren: 'Zorg dat ze niet met verstopte wc in de weer hoeven'

In het onderwijs is niet alleen een tekort aan leerkrachten, het tekort aan schooldirecteuren is nog veel erger. Als de cijfers zich zo doorzetten, zit over tien jaar de helft van de scholen zonder directeur. "Het is een heel leuk vak, maar daar moet je de mensen wel van overtuigen", zegt schooldirecteur Frank Koelen bij Spraakmakers.

Frank Koelen en Jan Metgod over het grote tekort aan schooldirecteuren

Dynamisch, divers, zwaar

Hoe maak je dit vak aantrekkelijk voor de nieuwe lichting? Want volgens Koelen ben je niet alleen maar met onderwijs bezig. "In de praktijk ben je veel bezig met de waan van de dag. Maar ook met beleid maken, financiën, huisvesting en ga zo maar door."

Het maakt het vak volgens hem divers, dynamisch, maar soms ook zwaar. "Dat diverse is ons voordeel, maar ook nadeel. We krijgen heel veel tegelijk op ons bordje."

Veilig klimaat in de klas

Jan Metgod zit al 42 jaar in het onderwijs, de laatste jaren als directeur van een basisschool. Hij weet als geen ander hoe moeilijk het vak van zowel de leerkracht als de directeur kan zijn. Het vak van leerkracht ook heel dynamisch”, aldus Metgod. "Lesgeven is het belangrijkste, maar voor je je kennis kan overdragen moet je een veilig klimaat creëren in de klas. En dat wordt ook steeds lastiger, bijvoorbeeld door de verschillende dingen die kinderen vanuit hun thuissituatie meekrijgen. Die verschillen botsen onder die scholieren nog wel eens."

Quote

Soms moest je als directeur ook gewoon met het verstopte toilet in de weer

Basisschooldirecteur Jan Metgod

Ondersteuning van groot belang

Aan de andere kant zag hij ook hoe je als directeur naast het onderwijs met de randzaken bezig bent. Volgens Metgod moet het onderwijs, om het vak van schooldirecteur aantrekkelijk te maken, sommige taken juist niet bij de leiding neerleggen. "Het is nog niet zo heel lang geleden dat er gewoon helemaal geen administratief medewerker of zelfs conciërge op sommige scholen waren. Dus dan moest je als directeur soms ook gewoon met het verstopte toilet in de weer."

Tegenwoordig is dit volgens Metgod wel veranderd, maar blijft ondersteuning van groot belang voor de leiding zodat het niet alsnog nodig is. "Wanneer je fulltime ondersteuning hebt, haal je een groot deel van het werk weg."

Metgod zelf stopt na dit schooljaar na 42 jaar met het onderwijs. Iets dat hij heel spannend vindt: "Ik heb nog zoveel passie voor dit vak. Een beetje bang voor het zwarte gat ben ik wel."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie