Binnenland
KRO-NCRV

Ontmoetingen met de koning: 'Hij pakt gewoon zijn iPhone en pint de rekening'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ontmoetingen met de koning: 'Hij pakt gewoon zijn iPhone en pint de rekening'

Koning Willem-Alexander wilde vanaf begin meer mens zijn dan majesteit. Lukt hem dat? En weet hij dat over te brengen op Nederland? In Spraakmakers vroegen we dit aan mensen die hem de afgelopen tien jaar hebben ontmoet.

Stand.nl: De koning mag best wat zichtbaarder zijn

De koning en koningin kwamen in mei vorig jaar langs in de ijswinkel van Ferry Phillipi in Valkenburg. Ze waren in Zuid-Limburg om te praten over de nasleep van de overstromingen.

'Het was bar en bar gezellig'

Het was een verrassingsbezoek aan zijn zaak en Phillipi werd uitgenodigd om bij het koningspaar en de burgemeester aan te schiuven. "Het was bar en bar gezellig", herinnert de horeca-ondernemer zich. "Heel mooi."

Doordat hij hen kort heeft leren kennen, kijkt hij ook anders naar de schandalen die de koning achtervolgen, zoals de vakantie in Griekenland tijdens corona. "Het zijn ook gewoon mensen, die hun best doen. Ze waren oprecht geïnteresseerd in mij."

'Hij pint gewoon met zijn telefoon!'

Net als andere Valkenburgse ondernemers had ook Phillipi een zware tijd achter de rug. "Dit heeft mij wel moed gegeven, dat was heel bijzonder." En na de lunch in zijn winkel rekende de koning gewoon zelf af. "Ik dacht dat het op rekening zou gaan, maar hij pakte gewoon zijn iPhone uit zijn achterzak en pint met zijn telefoon!"

In 2001 maakte Willem-Alexander met Maxima een toer door het land. Jorieke van Dongen was toen 14 jaar en ging in Den Bosch kijken na school. Ze wurmde zich tussen de Oranjefans die zich al uren daarvoor op de markt hadden verzameld om een glimp op te vangen van de (toen nog) prins en prinses.

'Maak eens wat ruimte voor dat meisje'

Er werd flink geduwd en getrokken toen ze Willem-Alexander hoorde zeggen: "Maak eens wat ruimte voor dat meisje." Van Dongen:"Ik vond dat heel bijzonder. Ook omdat mensen toen echt aan de kant gingen."

Hij vroeg haar of ze al lang op de markt stond en ook prinses Máxima – die nog maar net Nederlands sprak – vroeg haar wat. "Ze vroeg of ik in orde was en je hoorde dat ze nog echt aan het oefenen was met de taal."

'Onder een vergrootglas'

Volgens Van Dongen is het jammer dat deze spontane ontmoetingen met de koning steeds zeldzamer worden. "Alles wat hij doet ligt onder een vergrootglas. Daardoor wordt alles ook heel geregisseerd, net zoals die podcast."

Volgens Jan-Kees Emmer zal "niets" ooit spontaan kunnen gaan, zolang hij koning is. "De premier is verantwoordelijk voor alles wat hij zegt." Daarom vindt de Koningshuiskenner ook niet dat elke misstap de koning zelf aan te rekenen is.

Biertje met Poetin

"Die ontmoeting met Poetin wordt hem kwalijk genomen, maar hij zat daar namens de Nederlandse regering. Dat kan hem niet kwalijk genomen worden." De vakantie in coronatijd is een ander verhaal. "Dat is niet te vergelijken, maar dat dit op één hoop wordt gegooid betekent dat er nog wel wat uit te leggen valt over de positie van de koning in onze constitutionele monarchie."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie