Buitenland
WNL

Chinadeskundige Jonathan Holslag: China krijgt te eenzijdig toegang tot onze economie en technologie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Chinadeskundige Jonathan Holslag: China krijgt te eenzijdig toegang tot onze economie en technologie

Afgelopen zomer werd China officieel aangemerkt als geopolitiek risico, maar tegelijkertijd blijven Westerse landen handel drijven met de Chinezen. "Het afbouwen van afhankelijkheid van China is eigenlijk geen prioriteit op dit moment", zegt Chinadeskundige Jonathan Holslag bij het WNL-radioprogramma Sven op 1. Het Westen heeft China "te eenzijdig en te veel toegang gegeven tot onze economie en technologie", vindt hij.

Daarnaast is het zo dat China op zijn beurt weinig toegang verleent aan het Westen. "En dat zullen de Chinezen ook nooit doen. Daar moeten wij ons geen illusie van maken." Gezien de starre houding van China is het "goed om een stuk wederkerigheid na te streven", zegt Holslag. Gevoelige sectoren, zoals bijvoorbeeld bio-tech, moet het Westen volgens hem beter afschermen. "Alleen al om de reden dat wij van China veel te weinig toegang krijgen."

Minder afhankelijk worden van China

Om die reden pleit Holslag ervoor minder afhankelijk te worden van China, maar "volledig ontkoppelen van China wordt moeilijk", zegt hij. Afhankelijkheid van China verminderen zal geleidelijk moeten gebeuren. "Wij moeten minstens proberen te zoeken naar alternatieven investeringsmarkten. Kijk dichter bij huis of wij daar in een aantal lageloonlanden, groeilanden of ontwikkelingslanden wat meer dingen kunnen doen."

Daar zou het Westen dan een prijs voor moeten betalen en daar zitten veel Europese bedrijven niet op te wachten, denkt de China-expert. "De overheid moet hierin meer sturen. Dat doet China ook." De Chinezen doen dat door het eigen nationale belang voorop te stellen, zegt hij. Hun standpunt is dan: "Prima als jullie geld willen verdienen, maar wij steunen jullie pas als jullie de nationale belangen mee helpen ondersteunen."

Hoe dan ook waarschuwt Holslag dat het Westen - al is het in kleine stapjes - snel werk moet maken van onafhankelijk worden van China. Zeker als het gaat om Chinese grondstoffen. Die prijzen zullen hard omhoogschieten "als China ooit gekke dingen gaat doen ten aanzien van Taiwan".

Verslaafd aan 'Made in China'

Of het nu wel of niet lukt om onafhankelijker te worden van China, Holslag ziet dat wij "enorm verslaafd zijn geraakt aan de Chinese spulletjes". Daardoor ontbreekt vervolgens het moraal "op te komen voor onze eigen economische belangen". Daarin zit ook de moeilijkheid om meer onafhankelijk te worden. "Vanaf het moment dat overheden consumenten aanzetten minder 'Made in China'-spulletjes te kopen, merk je enorme weerstand vanuit de consumenten", vertelt Holslag.

Dat betekent dat veel mensen meer geld moeten neertellen voor hun spullen en dat komt bovenop de torenhoge energierekening. "Dat is de kern van de moeilijkheden, want wij gaan bedrijven nooit kunnen overtuigen een alternatief te zoeken voor China als wij als consument volop die 'Made in China' blijven verkiezen boven eigen productie."

Chinakenner Jonathan Holslag (28 december 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie