Buitenland
NOSNTR

Wat betekent het loslaten van coronamaatregelen voor de Chinese economie?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat betekent het loslaten van coronamaatregelen voor de Chinese economie?

Jarenlang werd China geroemd als economisch wonder en was het een grote bedreiging voor die andere economische grootmacht, Amerika. Maar door de coronapandemie werd die groei behoorlijk geremd. Wat betekent het loslaten van een deel van de strenge maatregelen voor die groei van de economie? In Nieuws en Co beantwoord Sense Hofstede, China-onderzoeker bij Instituut Clingendael die vraag.

Consumentenvertrouwen

"Allereerst heeft het strenge coronabeleid het consumentenvertrouwen nogal beschadigd," vertelt Hofstede. "Hoewel het leven in het begin nog redelijk normaal was in China, is het de afgelopen tijd een soort loterij geworden als je buiten de deur ging, want je kon zomaar in een lockdown verdwijnen. Het probleem is dan dat er in China niet echt een sociaal vangnet is, dus het kan heel kostbaar zijn als je dan ineens je inkomen daardoor verliest."

Dit lage consumentenvertrouwen had daardoor veel invloed op de economische activiteit. "Daardoor zag je namelijk een grote afname van economische activiteit en er was ook veel lokale willekeur. Lockdowns helpen natuurlijk ook niet mee, omdat het alles stillegt. De Wereldbank heeft de economische groei daardoor dit jaar ook omlaag bijgesteld."

Onvoorspelbaarheid

"Ik denk dat dit ook te maken heeft met een gebrek aan voorspelbaarheid voor het bedrijfsleven en dat continue de toeleveringsketens in de war geschopt worden en dat mensen niet meer uit durven te geven, waardoor je dus als bedrijf steeds meer de toenemende geopolitieke onrust wordt ingetrokken." aldus Hofstede.

Inmiddels zijn de coronaregels voor een groot deel losgelaten en worden veel mensen ziek. Dit levert weer een hele andere situatie op. Welke invloed heeft dit op de economie? "De beloofde onmiddellijke economische stimulans is deels uitgebleven, vanwege de enorme grootte van deze exponentiële groei van besmettingen. Ministers gaan nu op handelsmissie om die langverwaterde banden weer aan te halen, maar of het zich weer volledig herstelt, is nog de vraag."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie