Politiek
WNL

VVD-Europarlementariër Groothuis: 'Chinese investeringen in Nederlandse techbedrijven blokkeren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD-Europarlementariër Groothuis: 'Chinese investeringen in Nederlandse techbedrijven blokkeren'

Als het aan de VVD-fractie in het Europees Parlement ligt, gaan we Chinese investeringen in Nederlandse technologiebedrijven aan banden leggen. “Verdienvermogen lekt weg naar China. Intellectueel eigendom lekt weg naar China. Dat laat ik niet gebeuren", zei Europarlementariër Bart Groothuis in Sven Op 1.

Aanleiding is de overname van de Delftse startup Nowi door chipmaker Nexperia. Het FD schreef hierover. Nexperia heeft haar hoofdkantoor in Nijmegen, maar is in handen van de Chinese staat. “Die overname moet minister Micky Adriaansens blokkeren”, zegt Groothuis. “Als zij het niet doet stap ik naar de verantwoordelijk Eurocommissaris. Dit is een politieke strijd die het waard is om te voeren.”

De investeringen lijken goed bedoeld, maar zijn volgens de liberaal niet onschuldig. “Onze naïviteit moet voorbij zijn. Hierdoor lekt kennisvermogen en intellectueel eigendom weg naar Peking. Kijk naar wat er met zonnepanelen en batterijen is gebeurd. Dat wil ik niet laten gebeuren met waterstof en chips. Dit móet stoppen.”

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Charles Michel in Peking

Chips staan vandaag hoog op de politieke agenda. De Chinese president Xi Jinping ontvangt Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad. Daar zal gesproken worden over de handelsrelatie tussen China en de EU, ten tijde van een veranderende wereldorde. Op datzelfde moment komen de Europese economieministers bij elkaar om de nieuwe European Chips Act aan te nemen.

“Een belangrijk moment”, vindt VVD’er Groothuis. “Het is tijd voor een moderne industriepolitiek in Europa. We kunnen ons niet meer uitleveren aan landen die politiek instabiel zijn. Die chips zijn belangrijk voor alles wat we gaan doen. In elk toekomstig scenario van ons verdienvermogen. De alfa én de omega”, besluit de bezorgde liberaal.

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie